Da li je dečak trpeo vršnjačko nasilje? Ružić kaže da zna za jedan slučaj


Ministar prosvete Branko Ružić naveo je Vlada donela odluku o trodnevnoj žalosti u Srbiji, od petka do nedelje, i da će izaći sa "jasnijom slikom" u toku dana. Naveo je, odgovarajući na pitanja novinara, i da je upoznat s jednim slučajem vršnjačkog nasilja, kad je u pitanju osumnjičeni.

Pred početak konferencije održan je minut ćutanja u slavu svim preminulima. Podsetimo, osmoro đaka i radnik obezbeđenja ubijeni su jutros u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru, a osumnjičeni je đak te škole. Još sedam osoba je ranjeno.

„Sistem ni tada nije zakazao. Postoje nalazi iz Tiršove i Centra za socijalni rad. Radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume, privatnoj, koja nije u sistemu prosvete. Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje, u smislu rešavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema tom detetu“, rekao je Ružić, odgovarajući na pitanje N1 da li je dečak bio žrtva vršnjačkog nasilja kako pojedini roditelji govore.

Kako je dodao, svaki model ima pozitivne i negativne strane i negativni uticaj interneta prisutan je sa svih strana.

„Hvala Bogu da se ovo nije desilo ranije… Moramo da sagledamo u kojim modelima društava je ovo prisutno. Mislim da će biti jasno na koji način treba rešavati ovaj problem“, dodao je Ružić.

Izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji, rekao je ministar Ružić.

„Osmoro dece je, nažalost, izgubilo život kao i pripadnik obezbeđenja škole, dok su povređeni učenici i nastavnica hospitalizovani. Decu roditeljima niko ne može da vrati. Događaj se odigrao oko 8.40h, kada je učenik 7. razreda ove škole izvršio ovaj bestijani čin po prvi put u Srbiji. Prsten obezbeđenja koji je predviđen je postojao jutros u 8.40h, funkcionisao je video nadzor i pripadnik obezbeđenja je bio prisutan – koji je i izgubio život – i školski policajac je bio prisutan, koji je bio u redovnom obilasku“, naveo je.

Zahvalan sam našim zdravstvenim radnicima i molimo Boga za sve koji su hospitalizovani, rekao je Ružić ponovivši da je šestoro dece hospitalizovano i jedna nastavnica.

„Zahvalan sam i na hrabrosti nastavnika i svih koji su bili prisutni u školi i pokušali da spreče ovu tragediju. Tim psihologa je promptno pozvan kako bi se učenicima, zaposlenima i roditeljima pružila adekvatna podrška u ovom traumatičnom periodu koji sledi za sve nas. Nezamislivo je kako je bilo toj deci koja su doživela taj strah i tog čuvara koji je pokušao da zaštiti ono što je za njih najsvetije a to su deca“, rekao je ministar.

Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti u čitavoj Srbiji, rekao je Ružić.

Kako je rečeno na vanrednoj konferenciji za medije u Vladi Srbije, nastava danas u Beoggradu neće biti održana, od sutra će nastava otpočinjati sa minutom ćutanja.

Evidentan je poguban uticaj video igrica i tzv. zapadnih vrednosti i svima nam je jasno da je potreban krupan preokret pooštravanja mera i sistemskog rešavanja, rekao je ministar.

„Danas smo imali veoma sadržajan i emocijama nabijen, svešću odgvornosti protkan razgovor sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić i naravno da ćemo koliko i danas i kao Vlada, a siguran sam da će to učiniti i predsednik Republike, izaći sa još jasnijom slikom“, naveo je Ružić.

Apelovao je na to da porodice isprate svoje najmilije u miru, da oni za koje kaže da se bave političkim lešinarenjem „daju vreme da sistem da odgovore na sve ove izazove“.

Na konferenciji su bili i ministarka zdravlja Danica Grujičić i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova – ministar Bratislav Gašić i Veselin Milić.

Izvor: N1 Beograd