Uhapšen otac dečaka koji je pucao u školi na Vračaru


Otac Koste K. (14), osumnjičen da je jutros u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet osoba, među kojima je i radnik obezbeđenja, uhapšen je danas, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Gašić je naveo da su oba pištolja koja su pronađena kod dečaka imala legalne dozvole.

„Roditelj tvrdi da je imao više komada oružja i da ih je držao zaključanim. Imao je više komada oružja iz 2016. i 2017. godine, i da je sef imao šifru. Očigledno je da je dete imalo šifru čim je uspeo da dođe do poseda tih dva pištolja. I tri okvira puna sa po 15 metaka“, rekao Gašić.

Dodao je da je prema nezvaničnim informacijama dečak išao u zajednički lov, i da je na taj način naučio da puca.

„U svakom slučaju i prema ocu će biti preduzete zakonom predviđene mere“, zaključio je Gašić.

VJT: Ocu određeno zadržavanje, dečak nije krivično odgovoran

Učenik VII razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", K.K. (13) , koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika obezbeđenja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu, teško ranio, nije krivično odgovoran, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu i dodalo da je ocu dečaka određeno zadržavanje do 48 sati.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K. je krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina života.

Podsetimo, načelnik beogradske policije Veselin Milić ranije danas objavio je da je K.K. rođen krajem jula.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dečaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Prethodno su, kako se dodaje, na licu mesta uviđaj obavili dežurni zamenici javnog tužioca Odeljenja za opšti kriminal i Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Takođe je, kako navode iz Višeg javnog tužilaštva, naloženo da se od K.K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstanci.

Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnusnog zločina.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović u svoje ime i u ime celog kolektiva VJT izražava ovom prilikom najiskrenije saučešće porodicama nastadale dece i radnika škole, navedeno je u saopštenju.

Izvor: N1 Beograd