Dimitrije iz Niša osvojio zlato na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi



Učenik trećeg razreda Gimnazije "Bora Stanković" u Nišu Dimitrije Golubović osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj, u konkurenciji od 103 takmičara iz 49 zemalja. Medalju posvećuje, kako kaže, celoj zemlji, a prvenstveno svojoj majci, uz poruku da filozofija ostaje u osnovi svega.

Tu poruku Dimitrije je uputio i gledaocima emisije "15 minuta", kada je za Južne vesti rekao i da smatra da može da uradi nešto što do sada niko nije uradio. Govorio je i o tome kako filozofiju primenjuje u svakodnevnom životu, ali i o svojim hobijima. Tema njegovog eseja na Olimpijadi bila je subjektivnost moralne percepcije, pišu Južne vesti.

- Osećaj je neverovatan, izuzetno mi je drago što sam ostvario ovakav uspeh. Pisao sam esej o subjektivnosti moralne percepcije, reč je o Hjumovom citatu i o temi za koju sam bio spreman, tako da nije bilo teško. S druge strane, postojala je trema, ali sam je brzo prevazišao tokom pisanja eseja - priča Dimitrije.

Takmičenje u Grčkoj počelo je 11. maja, a Dimitrije se plasirao pobedom na državnom takmičenju u Požarevcu, kada je odlučeno da će on i Nikola Petrović iz Valjevske gimnazije predstavljati svoju zemlju.

Zadatak u Grčkoj bio je pisanje eseja na engleskom jeziku, a ocenjivalo se filozofsko razumevanje teme, ali i relevantnost, moć argumentacije, koherentnost i originalnost, istaknuto je na zvaničnom sajtu Olimpijade.

Ona je održana kroz tri faze - u prvoj su četiri ocenjivača vrednovala eseje oceanama od 1 do 10, tako da su svi sa najmanje 7 bodova otišli u narednu fazu.

U drugom krugu gledala se prosečna ocena na osnovu ocena koje su učesnici dobili u prvoj fazi i na osnovu ocena dvoje ocenjivača u drugoj.

- Pre nego što se izračuna prosek, najviša i najniža data ocena se poništavaju. Na kraju druge faze žiri IPO bira onoliko najboljih eseja koliko želi za razmatranje u trećoj fazi - objasnili su organizatori.

U poslednjoj fazi Upravni odbor je odlučivao o raspodeli nagrada. Reč je o simboličnim zlatnim, srebrnim i bronzanim medaljama, kao i o počasnim nagradama. Odbor je ocenio da mladi Nišlija zaslužuje zlato.

Izvor: Južne vesti, Direktno.rs