„Ovo što je Vučić napravio je sramotno“: Bivši šef hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencije o tragediji u Beogradu



Masakr koji se dogodio u Beogradu za N1 je prokomentarisao bivši rukovodilac operacija Sigurnosno-obaveštajne agencije Ante Letica.

Govoreći o tragediji koja se dogodila u Srbiji, Letica je rekao da ne zna šta je povod za objavljivanje „liste ubistava” koju je sačinio maloletni ubica, ali da pretpostavlja da je njome trebalo da se skrene pažnja na razloge i motive.

„I mediji i javnost žele što više detalja, ali to može biti kontraproduktivno za istragu, iako je ovde sve jasno. Ubica je tu, pronađeno je oružje, patroni… Još nešto bih naglasio. „Veoma je loše da se išlo sa imenima, njegovo puno ime, imena roditelja, fotografije… Sve ovo otkrivanje detalja radi zadovoljenja želja javnosti može biti kontraproduktivno i za istragu i zato što se delo može ponoviti“, kaže Letica.

Letica smatra da je nepotrebno iznositi detalje jer se radi o teškom krivičnom delu.

„Bol i tuga porodice je ogroman, to je ogroman šok za sve. Verovatno su želeli da daju javnosti što više informacija, da ne brinu o nečem drugom. I to, kako u većini zemalja u okruženju jeste – to da se ne vodi računa o mladima, da se sa njima ne razgovara, da je javni prostor pun nasilja, da je društvo u celini bolesno i da je potrebno da se čitavo društvo leči“, kaže on.

„Broj zahteva za nabavku vatrenog oružja je izuzetno porastao“

Govoreći o bezbednosti u školama, Letica kaže da se SOA time ne bavi, ali da može da pomogne.

„Stalno govorimo da je Hrvatska sigurna zemlja, tako je, sigurna je. Ali ne smemo se zanositi i ignorisati šta nam se može dogoditi. Govorimo o sigurnosti, a imamo informaciju da je broj zahteva za nabavku vatrenog oružja izuzetno porastao“.

„Ljudi se ne osećaju sigurno. Treba hladne glave sagledati šta su problemi, gde su, na koji način i sa merom delovati i šta učiniti da zaštitimo naše građane. Ova dešavanja u Splitu i Zagrebu ne govore da smo toliko sigurni. Ne smemo zabijati glavu u pesak i ponavljati da smo bezbedni i da ništa ne radimo. U ovim situacijama prevencija je najjače oružje“, kaže on.

„Sve što se sada dešava, već je kasno. Šta je bilo u tom domu, kako su to dete odgajali, šta se dešavalo u streljani… Dovedete dete od 12 godina i hvalite ga da je dobar strelac… Pa mora neko to da prijavi“, kaže Letica.

Na konferenciji detalje o dečaku i njegovom zdravstvenom stanju pročitao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Letica kaže da je velika odgovornost i na medijima.

„Ono što Vučić radi je obično politizacija, iskorišćavanje tragedije u političke svrhe. On to pokazuje da bi pokazao da kontroliše situaciju i pokazuje potpuno nepoznavanje zakona. A oni koji su mu to dali počinili su krivično delo. To je ono što Vučić radi. To pokazuje kako političari mogu da politizuju i ovakve tragedije, to je sramotno“, zaključio je Letica, prenosi Indeks.

Izvor: Index.hr, Danas