Ranka je odbila da ide na miting SNS: „Ništa vam se neće desiti ako kažete ne“



Ranka Kašiković, zaposlena u Gerontološkom centru u Subotici, odbila je 2021. godina da ide na skup SNS-a, zbog čega je trpela pritiske i odmazde. Ljudima koji danas trpe pritiske ipak poručuje da slobodno kažu "ne" i da im se ništa neće desiti.

Kašiković za Novi dan TV N1 kaže da se 1. marta, posle punih godinu dana na bolovanju, vratila na posao u Gerontološkom centru. Raspoređena je na novo radno mestu, ali mobing, kako ističe, više ne trpi.

„Mogu da kažem da me na radnom mestu niko ne dira. Direktorica se fino javi, niko me ne dira, dozvoljeno mi je da obavljam posao kako treba“, ističe Ranka.

Pre godinu i po dana, međutim, nije bilo tako. Naime, Kašiković je u novembru 2021. od koleginice, po nalogu direktorke Gerontološkog centra, dobila vajber poruku da treba da 13. novembra treba da ide na miting SNS-a.

„Pokušala sam da se izvučem, rekla sam da mi je 13. rođendan i da ne mogu da idem. Rekli su mi da ako ne mogu da idem, moram naći zamenu. Kad su me obavestili da je skup 26. (novembra), rekla sam da ne želim da idem, da me ne obaveštavaju o političkim skupovima, mitinzima, da nisam zainteresovana“, objašnjava Kašiković.

Direktorka Gerontološkog centra počela je, kako kaže, da sprovodi mobing nad njom već sledećeg dana.

„Taj mobing od strane direktorice trajao je puna tri i po meseca. Konstatno sam dobijala dodatne poslove, radne zadatke, uskraćivana sam za obuke, seminare, izopštavana iz kolektiva, šikanirana… Mobing je bio jeziv, jako je oštetio moje zdravstveno stanje, zato sam otišla i na bolovanje“, ističe sagovornica N1.

Uverena je da je trebalo da posluži za primer drugima šta će se desiti ako odbiju da prisustvuju mitinzima vladajuće partije. Zato je odlučila da se bori za svoje radno mesto, i podnela je tužbu protiv direktorke.

Juče je održano ročište na kom je saslušana tužena direktorka Brankica Tešanović.

„Na ročištu je saslušana tužena direktorica Brankica Tešanović, ona se na prethodnom ročištu nije pojavila, naprasno se razbolela dan pred ročište. Tako da je ovaj put ona bila saslušana. Njen iskaz je bio bez kredibiliteta, to mogu da kažem, jer iznete su mnoge neistine, sve je bilo rekla-kazala, nije imala argumente, dokaze, bila je zbunjena“, navodi Kašiković.

Tvrdi i da je postupajuća sutkinja konstantno pomagala tuženoj direktorki i njenoj advokatici.

„U formulaciji pitanja, u formulaciji odgovora, ona ih je ispriavljala, sugerisla kako da odgovore da bi to negde išlo u njihovu korist. Nama nije dozvolila da pričamo o politici, pritisku, rekla je da je ovaj spor vezan za mobing, iako je taj mobing proizišao što sam odbila da idem na miting“, navodi Kašiković.

Dodaje i da je ćerka sutkinje bez konkursa bila zaposlena u Gerontološkom centru, i da je njen advokat Borivoje Borović tražio izuzeće postupajuće sutkinje.

Kašiković kaže i da je u međuvremenu trpela pritiske, da joj je nuđena medijacija i da joj se isplati odštetni zahtev, samo da ne izlazi u medije.

Za 26. maj zakazan je novi skup SNS-a u Beogradu za koji lider te stranke Aleksandar Vučić tvrdi da će biti „najveći skup ikada u Srbiji“. Kašiković kaže da joj se javljaju ljudi koji tvrde da se vrši „jeziv i stravičan pritisak“ na njih da prisustvuju tom skupu.

„Par njih mi je reklo da neće ići, jako sam ponosna na njih. Ništa vam se neće desiti ako kažete ‘ne’. I dalje radim, imamo posao, živim, imam porodicu, prijatelje…“, ističe sagovornica N1 i dodaje kako je sigurna da joj je i tužba pomogla u tome.

Na pitanje da li zaposlene u Gerontološkom centru i ovog puta pritiskaju da idu na miting, Kašiković je rekla da ne zna: „Ne, jako kriju od mene sva dešavanja, da slučajno ništa ne saznam.“

Izvor: N1 Beograd