Hrvatska je u finalu Lige nacija! Vatreni stigli na korak do povijesnog trofeja!



Dvije i pol godine nakon što je simultankom u Dinamovu dresu ovdje potopio Feyenoord, Bruno Petković vratio se na De Kuijp novim spektaklom za best of kolekciju hrvatskog nogometa. Ušao je kao džoker s klupe i s dvadeset metara pored velikog Van Dijka u produžetku dvoboja zakucao loptu u mrežu Nizozemaca. Pokazat će se - gol vrijedan plasmana u finale Lige nacija.

Petković se ukazao kao Bruce Willis u kopačkama, ultimativni heroj jedne sumanuto napete nogometne utakmice, kuler koji će nasmijan razmontirati "paklenu naranču" usred Rotterdama. Prije njegova gola dvadesetak tisuća Hrvata na tribinama putovalo je od depresije do ekstaze i natrag. Nakon sterilnog prvog poluvremena začinjenog rezultatskim minusom, Luka Modrić i suigrači u nastavku su nas počastili nemogućom avanturom: izvrnuli su meč na glavu, stigli do 2-1 vodstva, ali samo kako bi sekundu prije spuštanja zastora pali na koljena zaslugom Koemanova džokera Noe Langa. Nogometaš Club Bruggea je zakucao loptu pod Livakovićevu gredu duboko u sudačkoj nadoknadi. Još jednom produžeci, još jednom miris jedanaesteraca zraku. Dok Petković nije režirao još luđi obrat. Potpuno u skladu s najpopularnijim refrenom na tribinama ove srijede. Ovdje nitko nije normalan...

Hrvatska je, dakle, rezervirala još jednu medalju na velikom natjecanju. U prilici je da neželjenog pastorka pretvori u zlatno djetešce našeg nogometa. Sjećamo se svi, nije bilo davno, da je Zlatko Dalić s prijezirom odbacivao Ligu nacija nakon nekoliko rezultatskih havarija. "Sutra bih je ukinuo da mogu", govorio je Dalić, ali sada je u prilici otići do kraja i kolekciji blistavih medalja dodati onu najvrjedniju.

Navijači su to osjetili i zato su u pravoj invaziji osvojili Rotterdam. Najavili su utakmicu zapalivši atmosferu, a kraj drame dočekali su u kolektivnom deliriju kakav ponekad viđate samo na najluđim južnoameričkim stadionima. Veličanstven je bio ovaj triler, utakmica koju su oni slabijeg srca gledali s nitroglicerinom pod jezikom. Veličanstven je još jednom bio i Modrić, ali ključne poteze na koncu je povukao Petković i zato je za nijansu ispred, igrač utakmice.

Nije u startu mirisalo na hepiend jer na papiru intrigantna, Dalićeva ideja o taktička repriza katarske utakmice za broncu u prvom poluvremenu nikoga nije impresionirala. Najmanje domaćinovu obranu komponiranu od osvajača (Van Dijk, Ake) ili finalista (Dumfries) Lige prvaka. Oni su bez problema spustili rampu na autoput kojeg su Perišić i Ivanušec trebali otvoriti na lijevoj strani hrvatskog napada, dok su De Jong i Wieffer efikasno ugasili Modrićevu, Kovačićevu i Brozovićevu ‘strojarnicu‘.

I pored takve nedorečene igre Hrvatska je ipak trebala neokrznuta dočekati poluvrijeme, jer nije bila u podređenom položaju, kamoli nešto dramatično nadigrana. U rezultatskom minusu zaglavila je uslijed kolektivne žute minute. Nizozemci su bez prevelikog otpora u sredini razvili napad s lijeve strane prema rubu Livakovićeva kaznenog prostora, a tamo je Wieffer – do prije dvije godine samo drugoligaški igrač – pametno odložio loptu na stranu za strijelca Malena. Perišić je zakasnio u blok, a napadač Borussije Dortmund smjestio loptu u kut.

Na startu drugog poluvremena velikom energijom ‘vatreni‘ su okrenuli meč. Modrić je izborio jedanaesterac, a Kramarić hladnokrvno poentirao. Onda se trgnuo i Ivanušec pa asistencijom probudio iz letargije strijelca Pašalića, a onda preokret, pa preokret i infarktna završnica koju su Hrvati ovaj put ipak odlučili završiti bez jedanaesteraca.


NIZOZEMSKA - HRVATSKA 2:4 (Malen 34., Lang 90+6./Kramarić 55.-11m, Pašalić 73., Petković 98., Modrić 116.-11m)

NIZOZEMSKA: Bijlow - Dumfries (od 85. Lang ⚽), Geertruida, Van Dijk, Ake (od 106. Malacia) - Wieffer (od 75. Wijnaldum), Koopmeiners, F. De Jong - Malen (od 75. Bergwijn) ⚽, Gakpo (od 106. De Roon), Simons (od 64. Weghorst)

HRVATSKA: Livaković - Juranović (od 78. Stanišić), Šutalo (od 91. Petković ⚽), Vida, Perišić - Modrić ⚽ (od 119. Barišić), Brozović, Kovačić (od 85. Majer) - Pašalić ⚽, Ivanušec (od 78. Vlašić) - Kramarić ⚽(od 90. Erlić)

Izvor: Sportske novosti, Jutarnji list