Profesorka Danica Popović: Vulinov crni pojas - u origamijuDanica Popović, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Crni pojas u origamiju? Time se nekada hvalisao Del Boj iz serije Mućke, a eto mu sad naslednika u srpskoj državnoj bezbednosti, ako ne po delima (kojih nema), ono po izjavama, vedrog lika i širokog osmeha! A tek izvedba - baš po meri i ukusu Del Boja: uđeš u zmijsko leglo, a izađeš u Armani cipelama od zmijske kože!

Od Vulinovih uspeha najpre treba pohvaliti njegovu političku dugovečnost. Ovaj pitomac Mire Marković odavno je nadmašio svoju mentorku, ne (samo) po dužini vladanja, već i po rasponu svojih političkih uverenja. Razmislite: ima li stava, ili rečenice, koju Vulin ne bi mogao javno i uz osmeh da izgovori?

Кo se još seća godina kad je Vulin izjavio da ne vidi ništa loše u tome što policija gađa studente vodenim topovima. „Zar je trebalo da ih polivaju toplom vodom?“ Još od tada postoje sumnje da mu je te reči neko drugi osmislio. Ipak, izgleda da su bile njegove. Uvek su, uostalom, istog tipa: lagane i vedre - a zlokobne.

Ponekad, ipak, Vulin prelazi u defanzivu. Govoreći o Jovanjici i svojoj umešanosti u proizvode sa najveće plantaže marihuane u Evropi, svoju ulogu je objasnio rečima: „Ja nisam ni znao da sam bio tamo!“ Iskreno, ni Del Boj ne bi smislio bolje!

Кo ne zna za Vulinovu tetku iz Кanade? A stan mu nije kupila tetka - nego ženina tetka! Svi su ga istražni organi oslobodili sumnje, jer ko bi sumnjao u ženinu tetku? A najvažniju stvar je rekao predsednik Srbije: „Vulin ništa nije ukrao od kada je na vlasti.“ Na tu radikalsku crnu dosetku zaista se nema šta dodati. Što reče davno Zoran Đinđić, govoreći o Vučiću i njegovim radikalima: „Ti političari su vrlo opasni za državu, ne zato što se ničega ne plaše, jer su oni kukavice, nego zato što se ničega ne stide.“

Sasvim je lako Vučiću bilo da progleda kroz prste svom ministru policije i onda kada je na njega zalajao policijski vučjak - i to usred zvaničnog sastanka sa mađarskim ministrom policije! Šta sad droga ima s tim, kad ga kuče ne voli? Evo odgonetke - nije krivo kuče, nego Vulin uopšte i ne postoji. To jest, postoji, ali samo kao karta u špilu predsednika Srbije.

A Vučić, to je već ozbiljan igrač. Što bi rekli ruski mediji – šampion: „Neko golim rukama savija gvozdenu šipku. Neko dresira otrovne zmije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sedi na dve stolice. Ako ćemo po savesti, on bi trebalo da pretenduje na crni pojas u toj vrsti političkih borilačkih veština“, reči su novinara Dmitrija Bavirina, iz ruskih RIA Novosti.

I tako, kad su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije protiv Aleksandra Vulina - zbog širenja ruskog malignog uticaja u Srbiji i umešanosti u međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije - evo kako ga je predsednik Vučić zaštitio: „Da sam ja samo dan pre toga najavio uvođenje sankcija Rusiji, Vulinu ne bi bile uvedene sankcije. To nije nešto što ja mislim, već ja to znam, jer mi je to tako rečeno.“ Naravno, ove reči govore o moralnom dnu sve tri strane u ovoj priči - i našeg Del Boja, i našeg predsednika, ali i ozbiljnih službi u vladi Sjedinjenih Američkih Država, koji su drogu u Vulinovim džepovima detektovali i oštro osudili, skoro dve godine nakon mađarskog policijskog vučjaka!

Pa ipak, priča se ubrzava, lepo je objasnio ruski novinar, onaj koji je Vučiću podario politički crni pojas: „Akrobata više i ne sedi na dve stolice, nego bukvalno žonglira njima u ringu, zajedno sa mnoštvom histeričnih veverica koje čekaju kada će izgubiti ravnotežu.“

Šta će se sad desiti sa „histeričnom vevericom“ Vulinom, kad su ga Amerikanci oterali sa drveta? Verovatno ništa, popeće se on opet. Mediji prenose kako kroz Pokret socijalista, čiji je osnivač, upravo prikuplja potpise građana koji će osuditi američke sankcije protiv njega samog. I još važnije, lično je uputio poziv dvema studentkinjama iz Sarajeva, koje su nedavno veličale lik i delo Ratka Mladića, da nastave školovanje u Srbiji.

Taj pobednički duh redak je na našoj političkoj areni, ali, što bi rekao Del Boj – ko se usudi - pobeđuje! A taj je iz svih bitaka izlazio u Armani cipelama od zmijske kože, zašto ne bi i sad?