Lekcija iz PrijedoraSaša Ilić, tekst za nedeljnik ''NIN''

Neke srećnije zemlje imaju ministarstva za digitalne tehnologije, za borbu protiv klimatskih promena, za inkluziju migranata, a od institucija muzeje za nauku i inovacije, savremenu umetnost i budućnost prirode. Кljučna institucija u Srbiji je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a kao najvažnija institucija kulture nametnut je Muzej žrtava genocida. Tu je, naravno, i Zavod za statistiku kao pomoćna institucija. Кada bi postojala mogućnost, ove tri institucije bi se slobodno mogle integrisati u jednu, budući da se sve bave jednom te istom stvari: grobljanskom propagandom. Ni ove godine nije prošlo bez udruženog rada ovih institucija. Bilo je obeležavanje Oluje. Кada se tako nešto obeležava bilo gde, a pre svega u Republici Srpskoj, sve se priprema u Vučićevoj marketinškoj kuhinji. Ove godine, međutim, došlo je do krivotvorenja, slično kao na proslavi Oslobođenja Beograda ne tako davno, kada je direktor MŽG ubacio pesme iz ljotićevske pesmarice u aktuelni program.

No dobro, jedno je Oslobođenje Beograda, koje više nikoga ne zanima, jer su ga izveli partizani sa Crvenom armijom, pretežno jedinicama iz Ukrajine, a nešto sasvim drugo obeležavanje Oluje, koje pod Vučićevom dirigentskom palicom, iz godine u godinu, postaje sve više karikatura a sve manje dan sećanja. Njegove institucije se ovim bave tako što sa interneta pokupe materijal, spakuju u power point ili, još jednostavnije, preuzmu iz starih foldera za srodne programe i onda isporuče tamo gde treba. Uglavnom Miloradu Dodiku, budući da je on najprivrženiji Vučićev izvođač glumačkih radova i performansa. Setimo se samo njegovog prošlogodišnjeg nastupa dok stoji sam na bini „okružen mrtvima“.

Olujni multimedijalni program ove godine, izveden u Prijedoru 4. avgusta, uz prigodne govore, izazvao je regionalni skandal jer su Vučićevi urednici programa, pre svega njegov ministar za boračka pitanja i bivši sekretar, Nikola Selaković, kao i njegov državni sekretar, neuspeli komičar Lav Grigorije Pajkić, falsifikovali povest. Naime, oni su iskoristili fotografiju bošnjačkih izbeglica iz Žepe 1995, kako bi predstavili stradanje srpskog stanovništva u vreme operacije Oluja. Кadrovi Vučića i Dodika sa Bošnjakinjom koja nosi bebu u naručju objavljeni su kao punktumi tog događaja na njihovim društvenim mrežama. Tek kada je u javnosti regiona ukazano na falsifikat, odnosno da je reč o fotografiji Bošnjakinje iz Žepe, koju je snimio foto-reporter francuske novinske agencije AFP Žoel Robin, aktiviran je lanac odbacivanja odgovornosti za falsifikovanje foto-materijala. Najpre je Ministarstvo za rad i boračka pitanja iz RS izjavilo da je učinjena „nenamerna greška“, ali da je sve to pripremljeno u Beogradu, odnosno pod supervizijom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je čitav posao delegiralo marketinškoj agenciji Pozitiv iz Beograda. Naposletku je potpunu odgovornost preuzela pomenuta agencija, koja se najpre izvinila Srpskoj pravoslavnoj crkvi, potom Vučiću, pa Dodiku, svim žrtvama, i na kraju bošnjačkim porodicama Mujkić i Gušo.

Svako ko je radio pripremu multimedijalnog programa vrlo dobro zna da je marketinška agencija tu samo za dizajnersko oblikovanje materijala, koji dobije na raspolaganje (uz regulisana autorska prava). Sve to priprema neko ko autorski stoji iza organizovanja takve manifestacije. U ovom slučaju, autorski rad potpisuje ministar Nikola Selaković, koji je bio sprečen da se o tome izjasni jer je otišao na obeležavanje godišnjice smrti despota Stefana Lazarevića (1377-1427). Inače, to je tek početak velike grobljanske ofanzive koju Selaković sprema, budući da je sa svojim komičarskim timom osmislio čitavu seriju „obeležavanja svih godišnjica vezanih za datume smrti naših srednjovekovnih vladara“. Mnogo je to posla. Кo će se baviti sitnicama iz nedavne prošlosti, vizuelnim materijalom, pratećim tekstovima, boldovanim porukama, kao što je bila ona u Prijedoru, iza leđa govornika: Oluja je pogrom. Da je Agencija Pozitiv zaista imala nekog autorskog udela u svemu tome, mogla je samo da napravi rotirajući tekst, tako da se na video-bimu iza Vučića, koji govori da tek „danas znamo šta je Jasenovac i šta je Oluja“, povremeno pojavi tekst: I Žepa je bila pogrom. Građani to znaju, vreme je da to nauče Vučić, Dodik i Porfirije.