Aleksandar Stanković napisao je knjigu u kojoj iskreno progovara o borbi s depresijom



Poznati novinar i voditelj Aleksandar Stanković hrvatskoj je javnosti priznao kako godinama boluje od depresije. O svojoj teškoj borbi prvi je puta odlučio progovoriti javno, u knjizi prigodnog naziva Depra.

“Depresija je kada 3 mjeseca čekaš da ti 15 minuta bude bolje. Depresija je razmišljanje kako bi svijet bio bolje mjesto bez tebe i kako bi ti bio sretniji bez svijeta”, piše. Kombinirajući prozne zapise i poeziju, Aleksandar Stanković napisao je dojmljivu, hrabru i za hrvatsko društvo izuzetno važnu knjigu; psihičke bolesti poput depresije još uvijek su golemi društveni tabu i tema o kojoj se teško progovara.

Prenošenje vlastitog iskustva

“Knjigu sam odlučio izdati da bih pomogao drugim ljudima koji imaju problema s depresijom i da bih, barem djelomice, s njih skinuo stigmu luđaka koji su izopćeni iz zajednice”, kazao je autor. Pripremajući knjigu razmišljao je kako bi bilo dobro o depresiji pisati s dozom ironije, ubaciti poneku šalu, relaksirati situaciju kako ne bih “ubio čitatelja”.

U najavi knjige Stanković je istaknuo kako ona nije njegova autobiografija, već je išao pisati o jednom posebnom stanju svijesti koje nije slika sreće. “Nisam psiholog i ne mogu sugerirati kako treba živjeti. Mogu tek prenijeti vlastito iskustvo bolesti, pojedincu pružiti spoznaju da ima još ljudi koji se osjećaju kao on. Da budem iskren, pišem kako bih pomogao sebi“, otkrio je.

Knjiga Depra je četvrto po redu djelo s potpisom Aleksandra Stankovića. Do sada je najveću pažnju privukla knjiga Sto faca i Aca nastala nakon više od 13 godina i gotovo 550 emisija Nedjeljom u 2, a koja donosi reminiscencija na “stvari i događaje koji su se zbivali prije emisije ili poslije nje”.

Izvor: Journal.hr