DRAŽA PETROVIĆ: Misija Hilijard – operacija spasavanja SNS padobranaca



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Kada su davne 1944. srpski seljaci & četnici spasavali američke pilote koji su masovno iskakali iz aviona i padobranom padali u Srbiju nisu ni slutili da će se jednoga dana pojaviti čovek koji će se odužiti srpskom narodu za uspešno obavljenu misiju Halijard.

A nije u pitanju Radoš Bajić, zvani Bradoš Bajić zbog masovnog snimanja filmova i serija o svim vrstama bradonja.

Zove se Kristofer a preziva Hil, opunomoćeni je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji i po njegovoj misiji će Radoš zvani Bradoš snimiti nastavak „Heroja Halijarda“.

Taj film će biti baziran na istinitoj priči o čoveku koji je 2023. godine, potpuno sam, rešio da spasava mnogobrojne padobrance iz Srpske napredne stranke koji su odnekud pali u Srbiju i posle pada se uspentrali na vlast. I neće da siđu s vlasti u čemu ih mister Hil zdušno podržava.

Biće to dirljiva priča o prijateljstvu Amerike i srpskog naprednog naroda, storija o najvećoj operaciji spasavanja članova i simpatizera Srpske napredne stranke u istoriji čovečanstva. Koju istoričari nazivaju misija Hilijard, po gosin Hilu, opunomoćenom spasiocu.

U prvoj sceni budućeg filma „Heroj Hilijarda“, Hil Kristofer spasava Željka Mitrovića, antipatičnog mladića koji izgleda tako zanosno kao da je u Srbiju pao bez padobrana, a pored njega spasava i Marka Đurića i Anu Brnabić koji izgledaju kao da su Srbiju pali s Marsa.

Ta scena je da se naježiš i bazirana je na istinitoj priči: Televizija Kurir je polovinom 2023. godine snimila spot „Srbija na Zapadu“ u kome se pojavljuju opunomoćeni trovač srpskog naroda, pomenuti Željko Mitrović, te opunomoćene šlihtare predsednika Srbije, takozvana Ana Brnabić i takozvani Marko Đurić.

U spotu oni govore da je jedini put kojim Srbija treba da ide onaj koji vodi na Zapad. Spot bi bio humorističan, da rame uz rame sa njima u spotu ne priča i mister Hil, koji je tako podržao ova tri primerka tipičnih zapadnjaka koji su Srbiju pretvorili opitni centar za gaženje svega onoga što od Srbije želi normalnu zemlju.

Druga scena budućeg filma „Heroj Hilijarda“, o heroju koji je spasavao SNS padobrance, prikazuje mister Kristofera kako u momentima kada Srbija slavi uspešnu pobedu nad kopačima litijuma posle masovnih blokada puteva, izjavljuje o litijumu isto što i SNS padobranci – da kopanje litijuma predstavlja stub moderne ekonomije. I tako opet spasava SNS padobrance čime učvršćuje tradicionalne veze američkog naroda i srpskog naroda sa Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Treća scena je kad mister Hil pre neki dan obilazi jedinice Vojske Srbije sa predsednikom Srpske napredne stranke, nekim Vučevićem, pa kad su ga koji dan posle pitali da li podržava Vučića, kao što neki smatraju, on je rekao da podržava politiku vlade SAD.

- Jedino koga podržavam je američka vlada – nejasno je odgovorio na jasno pitanje, iako ga niko nije pitao da li podržava američku vladu, već da li podržava Vučića. I time jasno potvrdio da je njegova misija, zvana Hilijard, da spasava SNS padobrance kad god je to potrebno.

Izgleda da će doći vremena kada će Srbija početi da nosi transparente sa natpisom „Vratite nam Skota!“

Srpski narod voli da na vlast vraća razne skotove, ali ovde nije to u pitanju – danas se mnogi Srbin setno seća Kajla Skota, američkog ambasadora, koji se nije slikao sa opskurnim likovima poput padobranca Mitrovića, nego je jednom prilikom precizno opisao šta je zapravo Informer, oficijelno glasilo SNS padobranaca.

On je 2017. godine držao predavanje na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost, pa ga je novinarka Informera pitala o tvrdnjama Informera da se Srbiji koči proces evrointegracija jer se nekim zvaničnicima u Briselu ne sviđa kako Vučić vodi Srbiju, na šta je mister Skot odgovorio:  “To verovatno neće biti jedina i poslednja laž koju sam čitao u Informeru”.

- Informer je najobičniji ološ. Ima slobode medija, ali mediji bi trebalo da budu bazirani na činjenicama. A u Informeru ja ne vidim činjenice, samo vidim laži. Hvala lepo – rekao je tada mister Skot, stekavši samim tim status: “Koji car!”

Posle ovog događaja, iz Informera su tražili izvinjenje i pretili da će podneti tužbu protiv mister Skota i u Srbiji, i u SAD i na svom matičnom Marsu, a šef diplomatije Ivica Dačić je izjavio da niko nema prava da se tako odnosi prema novinarima, a najmanje strane diplomate. Te je mister Hil sada oprezan, pa je od svih novinara podržao baš novinara Ž. Mitrovića, koji uopšte nije novinar, nego je isto ono što je mister Skot rekao za Informer.

Ali ko je kriv mister Skotu što nije spasavao SNS padobrance, o njemu bi sigurno bio snimljen film, ovako će sva slava ostati na mister Hilu, glavnom glumcu epske priče zvane misija “Hilijard”.