Uhapšena predsednica Višeg suda: Potpisala uslovni otpust u zamenu za vaučer za ZlatiborPo nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa BIA i SBPOK uhapšena je D. Ž, predsednica Višeg suda u Nišu, zbog sumnje da je potpisala rešenje za uslovni otpust i za to dobila vaučer za boravak u hotelu na Zlatiboru.

Ona je osumnjičena za izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Sumnja se da je ona u periodu od februara do avgusta iskoristila svoj službeni položaj predsednika, tako što je po prethodnom obećanju i dogovoru sa osuđenim R.M, kao predsednik vanraspravnog veća Višeg suda u Nišu donela i potpisala rešenje kojim se usvaja molba za puštanje na uslovni otpust osuđenog R.M.

Za tu službenu radnju ona je, kako se sumnja, primila vaučer za boravak u hotelu na Zlatiboru, čime je pribavila sebi i članovima svoje porodice imovinsku korist, jer je iskoristila taj vaučer od sedam dana sa porodicom.

Postoje osnovi sumnje, da je vaučer u hotelu uplaćen od strane privrednog društva čiji je vlasnik sin osuđenog R.M, B.M, dok je osuđeni R.M. bivši direktor i odgovorno lice.

Naime, osumnjičena je iskoristila svoj službeni položaj, i predmet za koji je najpre bio zadužen jedan sudija tog suda, presignirala i zadužila da postupa na drugog sudiju istog dana, i na trećeg sudiju koji godišnjim rasporedom poslova nije bio raspoređen da postupa u tim predmetima, a sve u cilju ubrzavanja postupanja i donošenja pozitivne odluke o puštanju na uslovni otpust.

Osumnjičena D. Ž. je po prethodnom dogovoru i obećanju sa osuđenim R. M. postupila i usvojila molbu.

Visoki savet sudstva je danas održao sednicu i doneo odluku o ukidanju imuniteta D.Ž, odnosno odobrio njeno lišenje slobode.

Osumnjičena će u roku od 48 sati biti saslušana u tužilaštvu.

Izvor: N1 Beograd