Uhapšena predsednica Višeg suda u Nišu svojevremeno oslobodila Zvonka VeselinovićaPo nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa BIA i SBPOK, danas je uhapšena D. Ž, predsednica Višeg suda u Nišu, zbog sumnje da je potpisala rešenje za uslovni otpust i za to dobila vaučer za boravak u hotelu na Zlatiboru.

Sumnja se, kako je saopšteno iz tužilaštva, da je ona u periodu od februara do avgusta iskoristila svoj službeni položaj predsednika i po prethodnom obećanju i dogovoru sa osuđenim R.M, kao predsednik vanraspravnog veća Višeg suda u Nišu donela i potpisala rešenje kojim se usvaja molba za njegovo puštanje na uslovni otpust. Za to je, kako se sumnja, primila vaučer za hotel na Zlatiboru, koji je iskoristila za boravak od sedam dana sa porodicom.

Uhapšena D.Ž. je od početka 2010. bila na stalnoj sudijskoj funkciji u Apelacionom sudu u Nišu. Bila je i predsednica Кomisije za vrednovanje rada svih sudija i predsednika viših sudova.

Upravo je ona poništila osuđujuću presudu Višeg suda u Pirotu, po kojoj je Zvonko Veselinović sa još dvojicom saradnika osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Zvonko Veselinović je pravosnažno oslobođen u tom slučaju, a ubrzo nakon toga, ona je iz Apelacionog suda postavljena na funkciju predsednice Višeg suda u Nišu.

Suđenje za nelegalno iskopavanje šljunka za Koridor 10

Podsetimo, radi se o slučaju nelegalnog iskopavanja šljunka za radove na Koridoru 10.

Iz prisluškivanih razgovora, koji su objavljeni u prvostepenoj presudi, saznalo se, kako je BIRN tada objavio, da je Zvonko Veselinović učestvovao u tome i da je svojim kumom Milanom Radoičićem delio zaradu.

Iako se u transkriptima prisluškivanih razgovora pominje i Milan Radoičić, on je oslobođen optužbi, jer „tužilac nije uspeo da dokaže njegovu ulogu u realizaciji ugovora o isporuci peska i šljunka“, pisao je BIRN.

Veselinović, Radoičić i još dvojica optuženih su, prema navodima tužilaštva, u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine, bez plaćanja naknade lokalnim vlastima za prenamenu poljoprivrednog zemljišta, kopali šljunak i isporučivali ga graditeljima na trasi Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada. Oni su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

U prvom prvostepenom postupku Viši sud u Pirotu je 17. februara 2017. krivice oslobodio svu četvoricu optuženih. Prema navodima BIRN-a, tada su iz predmeta izuzeti pojedini dokazi pribavljeni tajnim slušanjem telefonskih razgovora, uz konstataciju da je njihovo prikupljanje bilo nezakonito.

Međutim, tada presretnuti razgovori i snimci korišćeni su kao dokaz u drugom, obnovljenom postupku. Podsetimo, na teret im se stavljalo da su nezakonitim radnjama na izgradnji Koridora 10 počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, čime su, kako je bilo navedeno u optužnici, pribavili protivpravnu imovinsku korist od 26,5 miliona dinara.

Nakon što je Apelacioni sud u Nišu ukinuo prvu presudu i naložio novo suđenje, u ponovoljenom postupku sudsko veće je, ipak, cenilo ranije osporavane tonske zapise i transkripte razgovora, na osnovu kojih su Veselinović, i još dvojica optuženih (Goran Makragić i Ivan Stamenović), ovoga puta, osuđeni na zatvorske kazne.

Presudom od 15. januara 2019. Veselinović je nepravosnažno osuđen na dve godine zatvora. Ipak, Apelacioni sud u Nišu je početkom jula 2019. preinačio ovu presudu i Veselinovića i još dvojicu optuženih pravosnažno oslobodio optužbi za nelegalno iskopavanje šljunka.

Izvor: N1 Beograd