Otkazan koncert poljskog metal benda u Beogradu zbog pritiska javnostiKoncert poljskog blek metal benda Batuška (Batushka) Krištofa Drabikovskog (Krzysztof Drabikowski), koji je trebalo da bude održan 23. novembra u Beogradu, otkazan je nakon pritiska javnosti, saopštili su danas organizatori. Koncertna agencija "Hengtajm" (Hangtime) koja je organizovala koncert u beogradskom Dorćol Platzu, navela je u objavi na Fejsbuku da je primorana da otkaže koncert jer ne može da garantuje sigurnost publike, benda i svih zaposlenih u tom klubu.

„Ulaznice kupljene preko Gigstixa mogu da se vrate u narednim danima na mestu gde su i kupljene, kao i one kupljene online. Hvala na razumevanju i na svoj podršci“, naveli su organizatori.

Iguman manastira Svetog Petra i Pavla kod Mionice, Arsenije, pozvao je nekoliko dana ranije na protest tokom koncerta tog benda, uz ocenu da „satanistička grupa dolazi u Beograd“.

On je u snimku koji je objavio na svojim društvenim mrežama naveo i da, prema njegovim saznanjima, „grupa na sceni vrši svojevrsno skrnavljenje svetinja“.

Udruženje građana „Pravoslavna kultura“ iz Valjeva najavilo je ranije da će podneti krivičnu prijavu i zahtev za otkazivanje koncerta „kojim se vređa javni moral, tradicija, kultura i vera našeg naroda“.

Bend Batuška nastao je 2015. godine u Poljskoj, kombinuju blek metal i crkveno pojanje, a njihovi tekstovi su napisani na staroslovenskom jeziku i govore o pravoslavlju.

Izvor: Beta, N1 Beograd