Advokat Ninić: Uhapšeni student saslušan, tužilaštvo zatražilo pritvorSaslušanje studenta Dimitrja Popovskog, koji je uhapšen nakon protesta ispred Skupštine grada, završeno je i tužilaštvo je predložilo da mu se odredi pritvor, saopštio je advokat Ivan Ninić.

Ninić je za N1 rekao da se njegov branjenik tereti da je bacio jednu kamenu kocku u pravcu Skupstine grada. On je nisu priloženi dokazi za to, a da se kao vreme navodi se 17 časova kada skup nije ni počeo.

„Sama kvalifikacija dela kod mog branjenika, a i kod ostalih, je gruba, nepravilna i takvom kvalifikacijom se veštački zasniva nadležnost Višeg javnog tužilaštva, stvaraju se uslovi da VJT postupa u ovim predmetima i da politički kanališe postupak u skladu sa signalima koje je dao predsednik Republike i očekivanjima koje je na konferenciji za medije izneo kada je jasno nagovestio da sve što se dešavalo ispred Skupštine grada je veliki izazov za ljude u pravosuđu, za razliku od nekih slučajeva gde su štetne posledice bile neuporedivo veće, gde su ljudski životi izguubljeni“, rekao je Ninić za N1.

Podsetio je da Milan Radoičić, koji je, kako navodi u istoj zgradi saslušan od istog tužilaštva, nijedan dan nije proveo u pritvoru.

Sada se traži pritvor za ljude koji nemaju dosije, koji nisu ranije osuđivani, koji imaju 20-ak godina, koji su studenti i koji su bili učesnici jednog javnog skupa, ali ćemo videti da li su pravi vinovnici, pripadnici navijačkih grupa, agenti-provokatori, koji su ubačeni i infiltrirani u ovaj skup da li će kročiti u ovu zgradu i kakav će odnos država imati prema njima“, rekao je on.

Ninić je dodao da se u slučaju studenata može govoriti eventualno u domenu prekršaja za javni red i mir jer ništa od ozbiljnijih dokaza nije dokumentovano.

Izvor: N1 Beograd