DRAŽA PETROVIĆ - Kako je Đorđe Miketić postao KarađorđeDraža Petrović, kolumna za ''Danas''

Anatomija slučaja Miketić izgledala je bizarno: na početku beše predsednik koji je ničim izazvan rekao u Hit tvitu da je Đorđe Miketić jedna ljudska sramota i da samo on i Miketić znaju zašto je Miketić ljudska sramota.

Predsednik je još rekao da svašta zna, da svašta ima u glavi, al ne sme ništa više da kaže, iz čega se dalo zaključiti da je u pitanju nekakva državna tajna koju predsednik ljubomorno i profesionalno čuva pošto se zakleo na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju da neće ići okolo i pričati državne tajne o Miketiću.

Da nam je predsednik bar dao neki znak, da je u Hit tvitu rekao rekao: “To oko Miketića, otkriću vam, jeste jedna jebačina sa tri nepoznate! Pardon, napravio sam lapsus, htedoh reći da je to jedna jednačina sa tri nepoznate. Od te tri nepoznate jedina meni poznata nepoznata je Miketić, dok druga nepoznata leži podno Miketića a treća nepoznata snima!”, ali predsednik nije to rekao, on se strogo držao Ustava i Miroslavljevog jevanđelja po kome državne tajne ima da ostanu u predsednikovoj glavi, predsednikovom mobilnom telefonu i predsednikovom laptopu.

Onda je Miketić tokom Hit tvita, od kuće, objavio na Tviteru da mu nešto spremaju, da mu je odavno ukraden kompjuter i da je pripremio mamu za to što mu spremaju iz njegovog otuđenog kompjutera.

– Crni sine, da ti nisu iz kompjutera ukrali onaj tajni recept za pihtije što se u našoj porodici prenosi s kolena na koleno? – mora da je rekla mama, ko i svaka mama. Jer sve mame su neka iskrena, naivna, brižna bića koja veruju da, njihovi mezimci, nikada ne mogu napraviti neko impresivnije s*ranje od gubitka porodičnog recepta za pihtije.

Onda je Miketiću iste večeri stigla poruka sa nepoznatog broja gde je pisalo: “Jesi za ovo spremio mamu?”, a u istoj poruci stigla mu je i jedna fotografija gde se vidi blurovani čovek, nalik Miketiću, sa blurovanom osobom ženskog pola na blurovanom razvučenom trosedu. Blurovani Miketić na toj fotografiji, doduše, više liči na Karađorđa Miketića nego na Đorđa Miketića, bar je takav bio prvi utisak onih koji su fotografiju detaljno proučavali.

Miketić je onda rekao da ne može da potvrdi šta se nalazi na fotografiji kojom mu se preti jer je „stara i blurovana“. Moš misliti. Bolje da je rekao da se ničega ne seća, jer bi to delovalo uverljivije, pošto, kasnije ćete videti, on tamo i izgleda ko neko ko se ničega neće sećati, pa zato sve i snima, da ima uspomene iz trenutaka kada se ničega ne seća.

Onda se oglasila i BIA, Blurovana Informativna Agencija, koja je saopštila doslovno: “Nepobitno je utvrđeno da je snimak autentičan i da je nastao svojevoljno i bez prisile, kao i da ga je napravila muška osoba koja se nalazila u istoj prostoriji sa gospodinom Miketićem i nepoznatom ženskom osobom” – rekla je BIA, i to na osnovu samo jedne fotografije, dan pre nego je neko objavio snimak od dva i po minuta na internetu, čime je BIA dokazala da možda nije uspela na vreme da otkrije aferu “Banjska”, ali joj daleko bolje ide otkrivanje afere “Jebanjska” ili kako se već zove afera “Miketić”.

Potom je i predsednik u jutarnjem programu kod neblurovanog ali bunovnog Marića otkrio nešto više, ali ne mnogo više nego što mu dozvoljava zakletva na Miroslavljevom jevanđelju. Rekao je: “To nije ljubakanje s devojkama kao što bi on želeo da predstavi.”

Iz toga se dalo zaključiti da su BIA i predsednik imali privilegiju da gledaju pretpremijeru drpljenog filma iz Miketićevog drpljenog računara na kome se vide blurovani Miketić, blurovana osoba ženskog pola i neblurovani kamerman, koji se i ne vidi, pa ne moraju da ga bluruju.

Na kraju se konačno pojavio i snimak koji ukratko, kako smo utvrdili istraživačkim novinarstvom, izgleda ovako: Miketić na tom snimku nije blurovan, ali izgleda mnogo gore nego da su ga blurovali. Uz razvučeni trosed nalazi se tanjir dizajniran divnim belim linijama, takođe neblurovan, a Miketić, da se primetiti, na tom snimku sve vreme razmišlja kako da probije cenzus ali mu se nikako ne diže rejting. Dakle, ništa naročito!

Iako je na onoj prvobitnoj fotografiji Miketić više izgledao kao Karađorđe nego kao Đorđe, na ovom snimku više izgleda kao Crni Đorđe, što mu dođe isto, ali na turskom. Jer su se svi zapitali: “Crni Đorđe, šta ti je sve to trebalo baš sad u pobedničkoj kampanji, zar nisi mogao da probijaš cenzus i podižeš rejting na neki drugi način, prijemčiviji modernoj evropskoj Srbiji!”

Međutim, već sutra u jutarnjem programu Pinka, Jovana Jeremić je ugostila stručne konsultante za tajne porno snimke, Nebojšu Krstića i Dejana Anđusa, te najavila da snimak možda ima svoj evropski nastavak: “Da li ćemo u budućnosti za koji dan gledati nastavak snimka. Koji je možda daleko perverzniji, prošaran evropskim duginim bojama, šta god to značilo” – objasnila je Jovana Jeremić, dok se paralelno u jutarnjem programu zvanom “Zornjak” emitovao ceo snimak na kome je Miketić opet bio blurovan, i opet ličio na Karađorđa Miketića, dok su stručni konsultanti sa pažnjom posmatrali kako blurovani Miketić nanovo pokušava da probije cenzus ali mu se opet nije dizao blurovani rejting.

Nastavak u duginim bojama koji je najavila Jovana Jeremić garantovano izgleda ovako: blurovani Miketić koji na tom snimku izgleda mnogo bolje nego na onom gde nije blurovan, posle pet i po sati pokušaja da podigne rejting konačno odustaje, napolju sviće, počinje istovremeno da pada kiša i da sija sunce, i onda se kao kod svakog hepienda pojavljuje duga, a duga, možda niste znali, ima dugine boje.

Tako vam to biva kad pokušavate da dignete rejting dok padate. Ovde pritom ne mislimo na Miketića. Kome se to svakako desilo i ko mu je kriv.