Lana Bastašić – spisateljica koja je odabrala princip spram novca



Zbog podrške Palestini spisateljica Lana Bastašić je od svog nemačkog izdavača odbila novac koji bi joj bio dovoljan za celu godinu, prekinuvši saradnju sa njim.

Razlog za ovakvu odluku Lane Bastašić jeste to što njen sada već bivši izdavač u Nemačkoj ćuti o humanitarnoj krizi u Gazi.

Ne bismo bili iskreni kada bismo rekli da je većina ljudi, posebno sa Balkana, u današnje vreme spremna da iz vere u svoje ideale odbije „nemačkog gazdu“, kako zbog komfora tako i iz nemaštine. Lana je upravo tako odabrala principijelnost.

Praveći paralelu između ratova devedesetih na našim prostorima, sa trenutnim ratom u Pojasu Gaze, Bastašić je u autorskom tekstu za Gardijan napisala: „Ljudi koji su živeli pored nas, slali decu u iste škole, govorili istim jezikom, sada su prikazani kao neljudi, kao džihadisti koji će nas ubijati dok spavamo, kao životinje koje će nam vaditi zube i silovati naše žene...“

Govoreći o žrtvama rata, primetila je da Gazu „bombarduje najmoćnija vojska Bliskog istoka uz pomoć najmoćnijih saveznika na svetu“.

„Više od 4.600 Palestinaca leži mrtvo, a mnogi drugi se suočavaju sa smrću pošto nema prekida vatre, zato što ne mogu da izbegnu bombardovanje ili nemaju pristup vodi, hrani ili struji“, pisala je Bastašić u autorskom tekstu. U njemu konstatuje da „čak i pominjanjem reči ‘Palestina’ u Nemačkoj rizikujete da vas optuže za antisemitizam“.

Bastašić je rizikovala to, zatim i sumu novca koji bi je „namirio“ tokom cele godine, karijeru na tom tržištu...

Svojevremeno, Bastašić je podelila javnost oko izbora za NIN-ovu nagradu, jer je žiri odabrao drugog pobednika, a ne njen roman „Uhvati zeca“.

Ipak, pomenuti roman je nagrađen nagradom EU za književnost. Lana Bastašić dobitnica je i BeFem nagrade zbog teksta „Danas kada postajem vještica“, objavljenog u Danasu, u kojem je između ostalog zapisala: „Bila sam pripremljena na povratak na Balkan, budući da cijeli život imam posla sa fašistima. I cijelog života ću raditi sve što mogu da im makar smetam, ako već nisam dovoljno uticajna, jaka ili sposobna da ih se u potpunosti riješim.“

Bastašić je rođena u Zagrebu 27. avgusta 1986, a odrastala je u Banjaluci, gde je završila Filološki fakultet.

Živela je nekoliko godina u Barseloni, gde je pokrenula literarni časopis i školu književnosti i kreativnog pisanja.

Na njeno pisanje su, kako kaže, uticali Džejms Džojs, Virdžinija Vulf, Vladimir Nabokov i Mihael Ende...

Izvor: Danas