Preminuo Petar Luković


Nakon duge i teške bolesti, glavni i odgovorni urednik XXZ magazina i jedan od najznačajnijih jugoslovenskih novinara Petar Luković, preminuo je u ponedeljak, 12. februara u Beogradu, u 74. godini

Rođen je u Kraljevu 1951. godine, a nakon završetka Šeste beogradske gimnazije i kasnije Mašinskog fakuleta, 1976. započinje karijeru u Dugi kao rok kritičar. Bio je poznat po duhovitosti, visprenosti i britkom peru, o čemu svedoče brojni tekstovi i recenzije koje je krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih pisao za Džuboks, Polet, Mladost, Oslobođenje, Vjesnik, Rok...

Karijeru muzičkog kritičara krunisao je knjigom Bolja prošlost - Prizori iz muzičkog života Jugoslavije 1940-1989, koju je objavio 1989. godine.

S početkom ratova i raspada Jugoslavije, okreće se političkom novinarstvu, te od 1991. do 1996. godine piše za beogradski nedeljnik Vreme, gde je u jednom periodu bio i zamenik glavnog urednika. Od 1996. do 1998. pisao je za Našu Borbu. Od 1996. do 1999. bio je idejni tvorac i glavni urednik časopisa X Zabava, koji se bavio rok muzikom i pop kulturom, preteče današnjeg portala XXZ magazin. Tokom ove decenije objavio je knjige Ćorava kutija (1993) i Godine raspada - hronika srpske propasti (2000).

Pisao je za splitski satirični nedeljnik Feral Tribune, sarajevske Dane, ljubljansku Mladinu, kao i za mnoge druge regionalne listove i portale, uvek bivajući na strani slabijeg, boreći se za istinu o ratnim zločinima koje je počinio Miloševićev režim, te pomirenje, suživot i saradnju naroda bivše Jugoslavije. 

Za svoj rad višestruko je nagrađivan, ali kao najvažniju i najdražu nagradu isticao je titulu Počasnog građanina Sarajeva koju je dobio 2010. godine.

Petar Luković bio je od 2008. do 2016. glavni i odgovorni urednik internet portala E-novine, a od 2017. do 2024. regionalnog portala XXZ magazin.

Redakcija XXZ magazina zahvaljuje se svim čitaocima i slušaocima podcasta na podršci, pomoći i brizi. S velikom tugom i bolom opraštamo se od našeg glavnog i odgovornog urednika, u nadi da ćemo uspeti dostojno da sačuvamo uspomenu na njega, smognemo snage i pošaljemo poslednji pozdrav u njegovom stilu - borbeno, bez defetizma, s mnogo snage i volje - ROCK ON, FOREVER!

Izvor: XXZ Magazin