Verujemo da su postojale finansijske i organizacione veze Srbije i napadača u Banjskoj



Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar izjavio je da Vašington vjeruje da su postojale finansijske i organizacione veze između države Srbije i izvršilaca napada u septembru 2023. godine u Banjskoj, na Kosovu, kao i da Milan Radoičić mora da bude uhapšen i optužen za sve zločine za koje može biti optužen u Srbiji.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar dao je intervju RSE u kojem je izneo stavove SAD o događajima u Banjskoj vezanim za Milana Radoičića.

Neprihvatljivo što je Radoičić još na slobodi

RSE: Kako komentarišete to da je Milan Radoičić i dalje na slobodi?

Eskobar: To je neprihvatljivo. Mi smo rekli i javno i privatno da on mora biti priveden pred lice pravde, da je on međunarodni begunac pod američkim sankcijama i da on ne može biti slobodan čovek.

RSE: Da li SAD vidi ikakvu povezanost između ovih napada i Srbije kao države?

Eskobar: Mislimo da ima neke finansijske i organizacijske povezanosti, ali to detaljnije istražujemo. Ali, kada govorimo o zločinima koji su počinjeni, mislim da je kosovska policija kompetentno provela istragu. Nismo morali da sprovodimo istragu, imamo obaveštajne informacije, a rezultati istrage se pomno prate u odnosu na to kako mi razumemo (šta se desilo). Mi ne tražimo od Srbije da sprovede istragu o 24. septembru, mi tražimo odgovornost.

RSE: Ako se potvrde rezultati istrage da je Srbija bila iza tih napada, hoćete preduzeti neke mere protiv nje?

Eskobar: To ne mogu sad da komentarišem.

RSE: Kako komentirišete to što još uvek nema optužnice protiv Radoičića ni na Kosovu niti u Srbiji koja takođe sprovodi istragu?

Eskobar: Ne znam za Kosovo. Istraga je u toku i sprovodi se kompetentno. Što se Srbije tiče, mi smo rekli da on mora biti uhapšen i mora biti optužen za sve zločine za koje može biti optužen u Srbiji. Znam da je za njim raspisana i Interpolova poternica.

RSE: Koliko dugo ćete čekati da to Srbija uradi?

Eskobar: Dopustite da to kasnije komentarišem, jer vodimo brojne razgovore sa Srbijom. Ali, oni znaju naš stav.

RSE: Hoće li SAD vršiti pritisak na Srbiju da izruči Radoičića Kosovu kako bi odgovarao na Kosovu?

Eskobar: Ponavljam, o tome je prerano govoriti. Ono što javno kažemo, da Radoičić mora odgovarati, kažemo i tokom privatnih razgovora.

RSE: Radoičić ne samo da je slobodan čovek, već se čini da održava bliske veze sa srpskim funkcionerima, kao što je Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD-u. Verovatno ste videli fotografiju koja kruži društvenim mrežama. Kako to komentarišete?

Eskobar: Moj komentar je isti – Radoičić je osoba koja je orkestrirala napad 24. septembra, on je međunarodni begunac pod američkim sankcijama i za njega nema mesta u politici.

RSE: Kako komentarišete to da je Đurić stao u njegovu odbranu na mreži X nakon toga?

Eskobar: Neću to komentarisati. Samo ću komentarisati da svi znaju našu poziciju, uključujući i ljude u Vladi Srbije.

RSE: Zadržimo se malo na Srbiji. Da li imate ikakve indicije iz Vaših kontakata sa srpskim zvaničnicima da Srbija možda preispituje svoj stav o sankcijama prema Rusiji?

Eskobar: SAD veruju da Srbija treba da se pridruži Evropskoj uniji u nametanju istih sankcija prema Rusiji. Više puta smo to rekli. To je suverena odluka i Srbija nije poslala nikakve indikacije da će to učiniti, a mislim da bi trebalo. Takođe, to je nešto što bi trebala razmatrati i EU jer od Srbije se kao države kandidata traži da se 100 odsto usaglasi s spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Podsećamo, u oružanom sukobu Srba i policije Kosova u Banjskoj, stradali su jedan kosovski policajac i trojica Srba. Milan Radoičić priznao je da je organizovao grupu u Banjskoj i preuzeo svu odgovornost. On je uhapšen, saslušan, određen mu je pritvor od 48 sati i potom pušten. On se tereti za izvršenje više krivičnih dela i to: „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“, „učestvovanje u grupi“, i „teško delo protiv opšte sigurnosti“. Po odluci suda, zabranjen mu je odlazak na teritoriju Kosova te mu je naloženo da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici. Od njega je privremeno oduzet pasoš Srbije, a upozoren je da mu se može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze.

Međunarodna policijska organizacija Interpol izdala je nalog za Radoičićevo hapšenje ali i još 11 osoba zbog događaja koji su se 24. septembra dogodili u Banjskoj, na severu Kosova.

Izvor: RSE, N1