Nekada kritikovale Vučića i SNS „s desna i s leva“, a sada će biti ministarke u novoj vladiU novoj Vladi Srbije sedeće i dve ministarke koje su nekada bile u opoziciji i glasno kritikovale režim Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Reč je o predsednici Srpske stranke Zavetnici Milici Đurđević Stamenkovski i nekadašnjoj poslanici stranke "Dosta je bilo" Tatjani Macuri.

Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski trčali su izbornu trku kao opozicija, u koaliciji sa Dverima, i nisu prešli cenzus. Liderka Zavetnika je uprkos tome nagrađena funkcijom ministarke za brigu o porodici i demografiju.

Ubrzo nakon izbora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako bi u Srpskoj naprednoj stranci voleo da vidi osobu koju su upravo naprednjaci nekada nazivali „lažljivicom“.

„Video sam mnogo talentovanih ljudi poput Milice Đuređević Stamenkovski koje bih voleo da vidim u SNS-u. Naravno u toj žestokoj borbi ponekad pogreše, ali imaju taj talenat“, rekao je tada Vučić.

Nikad nisam razgovarala s Vučićem o pristupanju SNS-u, ubrzo je reagovala Đurđević Stamenkovski.

„Ne vidim sebe u redovima SNS. Sebe i Zavetnike vidim kao značajan politički faktor u odbrani države i naroda. Imamo dovoljan kredibilitet da očuvamo svoju samostalnost, a budemo korisni građanima Srbije“, poručila je.

Ali politički vetrovi su jedra Zavetnika vodili sve bliže i bliže naprednjačkoj luci, pa su tako prvo odlučili da uđu u koaliciju sa SNS-om na lokalu, zatim su izrazili spremnost da se priključe Vučićevom Pokretu za narod i državu, a nedavno su ozvaničili i zajednički izlazak na izbore u Beogradu.

I jedni i drugi su tako prešli preko izjava Milice Đurđević Stamenkovski da je SNS interesna grupa u čijoj vrhuški nema poštenih ljudi, ili da naprednjaci po svaku cenu vode Srbiju u EU, dok su medijsku scenu pretvorili u rijaliti.

Đurđević Stamenkovski politikom je počela da se bavi vrlo rano. Kako je nedavno otkrio lider radikala Vojislav Šešelj, ona je svojevremeno bila članica njegove stranke.

Šešelj je ocenio da bi ona i danas bila radikalka da on nije bio u Hagu, u vreme kada je isključena iz SRS zbog „incidenta“ sa još jednom članicom.

Put je, međutim, odveo na drugu stranu. Učestvovala je u stvaranju Srpske stranke Zavetnici, bila je njihova portparolka, a zatim i predsednica.

Rođena je 21. jula 1990. godine u Beogradu. Završila je Prvu beogradsku gimnaziju, a potom diplomirala na Fakultetu političkih nauka.

Tatjana Macura 

Za razliku od Milice Đurđević Stamenkovski koju su naprednjaci „vrbovali“ iz redova opozicije, nekadašnje poslanica i suosnivač pokreta „Dosta je bilo“ Tatjana Macura bila je na izbornoj listi Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima koji su održani u decembru prošle godine.

Kako je za vreme kampanje objasnila na svom nalogu na Fejsbuku, odluka da sa SNS nastupi na izborima kao, kako je istakla, nestranačka ličnost, usledila je jer „bivša vlast sabotira sve nove ljude i nema kapacitet da okupi oko sebe dovoljno veliku podršku da bi izazvala političku promenu“.

U globalnim previranjima kojima svedočimo i napetoj unutrašnjoj atmosferi, kako je tada navela Macura, za nju je „važno da Srbija čini sve što je u njenoj moći da ostane mirna i stabilna, ali i odlučna u tome da nastavi zvaničan put ka Evropskoj uniji, jer to jeste najbolji put koji doprinosi razvoju naše države“.

Danas je obelodanjeno da će se za taj cilj, kao ministarka bez portfelja, boriti zajedno sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vulinom koji je pod sankcijama SAD, proruskim ministrom (takođe bez portfelja) Nenadom Popovićem, i već pomenutom Milicom Đurđević Stamenkovski koja je otvoreno zastupa evroskeptičnu politiku i približavanje Ruskoj Federaciji.

Kako stoji na sajtu Istinomera, Macura za sebe kaže da je liberalka, po obrazovanju je strukovni ekonomista, ali ne navodi u kojoj je obrazovnoj instituciji stekla to zvanje. Napominje da je u preduzetničkim vodama, u oblasti telekomunikacija, od 2007. godine.

„Pored svoje, učestvujem i u radu druge porodične firme. Zalažem se za razvoj i unapređenje porodičnog biznisa u Srbiji, za podsticaj ženskog preduzetništva, za uređenje poslovnog okruženja i olakšanu komunikaciju između privatnog sektora i države“.

Bila je članica Glavnog odbora pokreta „Dosta je bilo“ i, kako ističe, suosnivač pokreta. Na izborima 2016. izabrana je za narodnu poslanicu.

U aprilu 2018, iako je objavila da će se kandidovati za predsednicu pokreta, napustila je „Dosta je bilo“.

„Kao razloge, Macura je navela to što nije povučena odluka da se u organizaciju vrate nedavno ‘sramno izbačene’ kolege putem onlajn sednice, kao i zbog činjenice da nije organizovan Glavni odbor koji se ‘izgleda nikada neće ni održati’, naveo je tada RTS.

Iste godine pokrenula je Inicijativu #MameSuZakon, koja se zalaže za izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Inicijativa je već 2019. godine prerasla u udruženje građana i danas je ovo udruženje jedno od aktivnijih na polju zaštite žena, dece, porodice i svih ranjivih kategorija.

Na mesto kopredsednice Stranke moderne Srbije izabrana je u decembru 2018. godine. Na parlamentarne izbore 2020. godine, koje je bojkotovao veći broj opozicionih stranaka, Stranka moderne Srbije izašla je na izbornoj listi „Ujedinjenja demokratska Srbija“, koju su činile pokret Srbija 21, koalicija oko Lige socijaldemokrata Vojvodine u kojoj je bio i Vojvođanski front, kao i Građanski demokratski forum. Lista je osvojila 30.591 glasova (0,95 odsto) i ostala ispod cenzusa.

Izvor: N1