Dobri stari Zlatibor Lončar – servisiran, očišćen od afera i spreman za ponovnu upotrebuPredsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će u novoj Vladi biti novih imena, ali nam nije rekao i da se na velika vrata vraćaju stari asovi kao što je Zlatibor Lončar, koji je suvereno stolovao kao ministar zdravlja od 2014. do 2022. godine.

Danica Grujičić izgleda nije ispunila očekivanja kao ministarka zdravlja. Večito ozbiljna, besna na lekare, osiromašeni uranijum, treba vakcina – ne treba vakcina… Dosadno.

Pošto izgleda nema mnogo lekara koji bi se prihvatili ministarstva zdravlja, knjiga spade na jedno slovo. Stari, dobri Zlatibor Lončar.

Proveren kadar, odan stranci i predsedniku, komunicira sa medijima kad baš, baš mora. Prosto da se čovek zapita zbog čega je uopšte nekome palo na pamet da ga menja.

Zlatibor Lončar je specijalizirao opštu hirurgiju. Bio je načelnik intenzivne intenzivne nege na odeljenju hirurgije, Klinike za hirurgiju Urgentnog centra. Iste godine kada je SNS došao na vlast postavljen je na mesto direktora Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, a dve godine kasnije i za ministra zdravlja kao nestranačka ličnost.

Međutim, ono što je obeležilo njegovu ministrarsku karijeru jesu pre svega afere. I to ozbiljne afere.

Najveća afera, ne samo što se tiče samog Lončara, već i čitave ove vlasti (iako je konkurencija veoma žestoka) je svakako afera „Helikopter“.

14. marta 2015. godine vojni helikopter je po izuzetno nepovoljnim uslovima odleteo u Novi Pazar kako bi životno ugroženu bebu prevezao u Beograd na dalje lečenje. Pri povratku, helikopter se srušio nedaleko od aerodroma  „Nikola Tesla“ nakon neuspešnog pokušaja sletanja.

U nesreći su poginuli svi putnici u helikopteru: major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Kasnije je dokazano da su Zlatibor Lončar i tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić, sa sve kamerama i novinarima na aerodromu „Nikola Tesla“ čekali da se helikopter prizemlji, iako je pilot Omer Mehić tražio dozvolu da sleti na heliodrom VMA jer su meteorološki uslovi za sletanje na aerodrom „Nikola Tesla“ nepovoljni.

Uprkos opravdanom zahtevu, Mehiću je naređeno da sleti u Surčinu i nedugo zatim se dogodio pad u kome je cela posada sa bebom poginula.

Pre nesreće je čak i izašla vest na jednom portalu, da je helikopter sleteo, kao i da su ga dočekali ministar Lončar i Gašić.

Epilog ove afere je bio da je posada kriva, jer je kod Mehića, navodno, pronađen alkohol u krvi. O odgovornosti ministara se nije ni razmatralo.

O preuzimanju moralne odgovornosti Lončara i Gašića i podnošenja ostavke je smešno i pisati, jer to niti se desilo niti će se ikada desiti. Ipak ostala je, sada već antologijska izjava Aleksandra Vučića koja je verovatno i stavila tačku na odgovornost ministara: „Ne dam Lončara i Gašića“.

Taman kada je naš novi-stari ministar zdravlja mislio da je „oluja prošla“, KRIK je objavio njegove veze sa Zemunskim klanom i pokojnim vođom ovog klana Dušanom Spasojevićem.

Na suđenju Zemunskom klanu zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi je svedočio o tome kako je navodno Dušan Spasojević preko jednog lekara, a taj lekar je Zlatibor Lončar  „smaknuo“ mafijaša Veselina Božovića.

Božović je 2002. godine teško ranjen u Žarkovu kada je iz kalašnjikova pucano na njegov džip. Milenković je na sudu izjavio da je tada mladi lekar Urgentnog centra Zlatibor Lončar Božoviću nešto ubrizgao u infuziju nakon čega je Božović umro.

Kao nagradu, Zlatibor Lončar je, navodno, dobio stan od Zemunskog klana na Novom Beogradu.

U javnosti se čak pojavila slika na kojoj su zagrljeni Dušan Spasojević i tada mladi doktor Zlatibor Lončar.

Nakon ovog objavljenog svedočenja, saznali smo da je Lončar u krugovima Zemunskog klana od milja nazvan Doktor Smrt. Od kada se pojavila ova afera, Zlatibor Lončar ponosno nosi svoj nadimak iako baš nije srećan kada ga politički protivnici tako nazivaju.

Lončar je, naravno, oštro demantovao navode iznete u medijima o svedočenju „zemunaca“, a izgovorio je i čuvenu floskulu omiljenu svakom funkcioneru ovog režima „Neka institucije rade svoj posao“, što u prevodu znači da institucije od tog momenta neće uraditi apsolutno ništa. I tako i bi…

Institucije su odradile svoj posao tako što ga nisu nikada odradile, a od svega ostade samo taj nadimak Doktor Smrt. Prigodan nadimak za ministra zdravlja, nema šta, ali to su zli jezici.

Doduše, ne možemo da ne osetimo zebnju što su Lončar i Gašić ponovo na istim funkcijama kao 2015. godine kada se srušio helikopter koji su oni čekali sa sve kamerama i naručenim tekstom.

Samo da im ponovo ne padaju ovako sulude ideje koje mogu da koštaju glava, ostalo ćemo nekako preživeti, pa makar nam ministra zdravlja zvali i Doktor Smrt.

Izvor: Danas