Poslovna tajna: Institut Jaroslav Černi odbio da pokaže studije koje je radio za Rio TintoGeneralni direktor Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi, prof. dr Dejan Divac odbio je zahtev udruženja Prvi prvi na skali (PPNS) da dostavi studije koje je ta ustanova uradila za rudarsku korproraciju Rio Tinto, kao i ugovore na osnovu kojih je angažovan na projektu Jadar, rekao je FoNetu predsednik tog udruženja Dejan Milošević.

U obrazloženju rešenja, kojim je zahtev kragujevačkog udruženja odbijen u celini, u koje je FoNet imao uvid, navodi se da je 29. novembra 2017. godine Institut potpisao ugovor o poverljivosti podataka sa preduzećem Rio Sava eksplorejšn čiji je osnivač Rio Tinto.

U drugoj tački tog ugovora utvrđeno je da se Institut obavezuje da poštuje i čuva poverljive podatke preduzeća Rio Sava.

U daljem tekstu se navodi da konsultantu (Institut Jaroslav Černi) nije dozvoljeno da bez prethodnog pismenog odobrenja preduzeća Rio Sava saopštava ili na bilo koji drugi način učini dostupnim bilo koji podatak koji je u njegovom vlasništvu.

U rešenju Instituta piše i da mu je tokom 2020. firma Rio Sava dostavila nekoliko dopuna ugovora koji se odnose na obavezu poštovanja i čuvanja poverljivih podataka, a uz to, Institut je uslovljen i zapisnikom o potvrđivanju određenih podataka kao poslovne tajne, kojim je utvrđeno da dokumenta koja je pripremao Institut, kao i svi podaci i informacije u tim dokumentima, na osnovu ugovornog odnosa sa Rio Sava, predstavljaju poslovnu tajnu koju Institut ne sme da obelodani trećim licima.

Na kraju rešenja naznačeno je da je kompletan predmet „spornog zahteva“ u vlasništvu kompanije Rio Sava eksplorejšn i da predstavlja poslovnu tajnu, pa je zahtev u celini odbijen kao „neosnovan, jer Institut nema ovlašćenja da na bilo koji način učini dostupnim poverljive podatke, a da zbog toga ne pretrpi štetne posledice zbog kršenja ugovora“.

Milošević je dodao da je udruženje PPNS u zakonskom roku protiv tog rešenja izjavilo žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i da je taj postupak u toku.

On je podsetio da se prema podacima iz 2022. godine Institut Jaroslav Černi nalazio na listi izvođača Studije izvodljivosti podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora Jadar korporacije Rio Tinto i da mu je poverena izrada devet studija.

Prema tadašnjim podacima, Institut je uradio Hidrološku studiju reke Jadar u zoni budućeg zahvata za vodosnabdevanje, Studiju snabdevanja vodom, Laboratorijske analize filter pogače, Monitoring podzemnih i površinskih voda, Studiju o ispuštanju otpadnih voda, Hidrotehničku studiju – zaštite od poplava i plavne zone u dolini reke Jadar, reviziju Hidrotehničke studije plavnosti reke Jadar, Studiju zaštite od poplava i revizija Studiju o ispuštanju otpadnih voda.

Izvor: FoNet, Danas