Zdravko Ponoš: Pogrešili su oni koji su izašli na izbore, mi imamo čist obrazPredsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je povodom lokalnih izbora u Srbiji da su pogrešili oni koji su odlučili da izađu na te izbore, posebno u Beogradu i da se ne oseća odgovornim za situaciju u kojoj se nakon izbora našla opozicija. "Pouka je da je trebalo da se ostane zajedno i da budemo istrajni u borbi za izborne uslove", smatra Ponoš.

„Pogrešili su oni koji su izašli, imamo dnevne dokaze za to. Ovo je bio korak unazad. Izgubili smo dragoceno vreme, sledećih izbora ko zna kad će biti. Vučić je zacementirao svoju vlast i kreće u masovnu pljačku koja se zove EXPO 2027“, rekao je Ponoš u emisiji Iza vesti na N1.

Kao dobit od neizlaska na izbore, Ponoš je naveo „čist obraz“ i to što, kako je kazao, imaju s čime da izađu pred građane.

„Nismo ih prevarili. Držimo do svoje reči, to ima neku težinu“, kazao je Ponoš.

Stranke koje su odlučile da ne izađu na beogradske izbore ostale su, kako je rekao, na putu onoga što je dogovoreno, a to je borba za izborne uslove.

„Nismo skrenuili s puta“, istakao je on ocenjujući da je neprimerena izjava Radomira Lazovića u izbornoj noći gde je stavio u istu kategoriju vlast i deo opozicije koja nije učestvovala na izborima.

Kako je istakao, ima razumevanja za nezadovoljstvo, ali razloge za to ne treba tražiti kod „nas koji nismo uzeli ni jedan mandat“.

Ponoš je rekao da apsolutno ne oseća odgovornost za situaciju u kojoj se nakon izbora našla opozicija i opoziciona javnost. „Kako može da postoji odgovornost nekog ko je odlučio da principijelno igra do kraja u korist svoje štete“, kazao je Ponoš.

Opozicija, kako je istakao, treba da nastavi borbu za izborne uslove i to bi trebalo da bude „tačka saradnje“ opozicije.

Kako kaže, ne veruje da će vlast ispuniti preporuke o izbornim uslovima „na časna reč“ već uz čvrste garancije i kontrolu.

„Postizborna krađa u Nišu – brutalna i neprihvatljiva“

Stranka na čijem je čelu spremna je da, kako kaže Ponoš, Niš podrži u borbi za glasove.

Sve što može da doprinese borbi protiv krađe, tamo su očigledno izbori na putu da budu pokradeni, rekao je on.

„Ova postizborna krađa je brutalna i neprihvatljiva“, ističe Ponoš, ali na pitanje da li je spreman da ode u Niš i stane rame uz rame sa Lazovićem, Miroslavom Aleksićem ispred GIK Niš u borbi za glasove, Pinoš kaže da ne može to da „vizualizuje“.

Navodi da se tu ne radi o animozitetu, već da je, kako kaže, „besmisleno da staneš pred izbornu komisiju a nisi učestvovao u izborima“.

„Ako naš odbor proceni, to je u redu, ali ja nemam posebnu potrebu da se slikam. Tu bitku treba da vode prvenstveno Nišlije“, smatra Ponoš.

Ponoš kaže da je izborni rezultat opozicije u Novom Sadu jako loš i da ona nema razloga da bude zadovoljna.

„Poruka ovih izbora je da su uspešniji ako je lista personalizovana. U novom Sasdu nije bila. U Nišu je doktor Milić dosta očigledan, u Beogradu Savo Manojlović percipiran kao konkretno rešenje“, naveo je on.

Izvor: N1