Ivanji: Neshvatljivo da neko ko je završio medicinu skriva podatke o koroni


Novinar nedeljnika "Vreme" Andrej Ivanji rekao je u Novom danu TV N1 da su građani Srbije došli u situaciju da sumnjaju u legitimnost izbornog procesa, da sumnjaju u državne institucije, i da sumnjaju u zvanično iznete podatke o koronavirusu, što, kako je upozorio, dovodi do nesigurnosti koja se širi društvom.

Osvrćući se na ishod u nedelju održanih parlamentarnih izbora, na kojima je vladajuća Srpska napredna stranka osvojila apsolutnu većinu, Ivanji je u Novom danu TV N1 istakao da smo po prvi put posle petooktobarskih promena, došli u situaciju da sumnjamo u legitimnost izbornog procesa.

U Srbiji, prema njegovim rečima, zapravo vlada opšte osećanje nepoverenja, ne samo u izborni proces, nego i u državne institucije, ali i u npr. zvanično iznete podatke o epidemiji koronavirusa, naročito nakon što je BIRN objavio podatke iz izveštaja koji pokazuju da je broj umrlih i zaraženih daleko viši nego što je zvanično saopštavano.

"To je ono o čemu smo na početku govorili - osećaj sumnje - da moraš stalno da sumnjaš u institucije sopstvene zemlje. Taj izveštaj je strašan - ako je to tačno, ali očigledno je da takav izveštaj postoji. Neshvatljivo je da bilo ko ko je završio medicinu može da skriva takve podatke od javnosti. Za mene je to užasno, stvarno poražavajuće. To je najveći problem Srbije, sad bi automatski državne institucije, Republičko javno tužilaštvo, morale po hitnom postupku da ispitaju da li je tako ili ne, i neko da snosi krivičnu odgovornost", poručio je Ivanji.

Upitan da li bi izbori mogli da budu razlog za prikrivanje stvarnih podataka o koroni, Ivanji je ocenio da bi to "bilo toliko providno, da bi neko morao da padne na tome, ali ovi ne padaju ni na čemu".

"Da je neko prikrivao informacije o koroni, nisam siguran da želim da verujem u to, ali čini mi se da nije isključeno", kazao je.

Primetio je i da je Srbija od najrestriktivnijih mera u Evropi, odjednom praktično proglasila pandemiju gotovom.

"To je sve tako preterano, ne može SNS normalno da pobedi sa fantastičnih 43 odsto, ne mogu normalno da se uspostave mere, nego mora policijski čas, vojska sa automatskim oružjem ispred bolnica - potpuna histerija! Ne mogu postpeno da se olabave mere, nego dozvoljavaš derbi, pa teniski turnir, pa sve živo. Ništa ne može normalno! Idemo u pravcu da će SNS osvojiti 90 odsto glasova, to je potpuna nezajažljiva potreba za grabljenjem vlasti, sve većoj i većoj, to negde mora da pukne",ocenio je Ivanji.

Kazao je i da smo, nakon izbora, u Srbiji dobili sve obrise jednopartijskog sistema, te da je odnos snaga u društvu uspostavljen, kako je rekao, zloupotrebama i mahinacijama, kulminirao ovakvim rezultatima - da u parlamentu imamo "dve i po partije" i stranke manjina.

Na pitanje da prokomentariše reakcije iz Evropske unije na rezultate izbora u Srbiji, Ivanji je rekao da se ovde "mnogo očekuje od EU" koja je trenutno preokupirana sama sobom i svojim problemima. Dodatni problem, kako je dodao, jeste i to što kada ta Evropa pošalje svoje ljude da posreduju u dijalogu u Srbiji, predstavnici ovdašnje opozicije kažu "mi nećemo da razgovaramo", kao i to što je opozicija glasnija od vlasti u povicima "ne damo Kosovo".

"Ta EU u našoj opoziciji ne vidi partnera, ako ništa drugo, po pitanju Kosova. Već su se sa Borisom Tadićem opekli oko toga (...) Ne znam nijednu iole relevantnu političku partiju na srpskoj političkoj sceni koja bi (o Kosovu) govorila to što na Zapadu žele da čuju", rekao je Ivanji i dodao da Vučić, s druge strane, veoma vešto vaga i izbegava do rešenja koje bi, prema njegovoj oceni, svakako bilo neprijatno.

Sudeći po izjavama Aleksandra Vučića, Srbiji očekuje široka vladajuća koalicija, jer je najavio da će u Vladu zvati i predstavnike pojedinih lista koje nisu prešle cenzus što Ivanji ocenjuje kao poptuno neverovatno.

"Ta logika tog čoveka kako zamišlja politički sistem je spektalukalrna, ti sa dvotrećinskom većinom praviš koalicione vlade - to je čista računica kako svaki kritički ton da se uguši u startu uvlačenjem svega u nekakvu vladu nacionalnog spasa", ocenio je Ivanji.

Kazao je i da nije sasvim siguran da Vučić ne vidi rizik u tome da SPS gura u opoziciju, jer je to možda i najozbiljnija partija u Srbiji. Podsetio je i da je ruski predsednik Vladimir Putin, sa kojim bi Aleksandar Vučić trebalo da se danas sastane u Moksvi, uoči formiranja prošle Vlade Srbije, pred uključenim kamerama rekao da Moskva očekuje da će partije koje su lojalne Rusiji biti u Vladi.

Kada je reč o opoziciji, Ivanji je rekao da su protekli izbori već gotovi i da treba da već danas treba da se usredsrede na beogradske i predsedničke izbore koji bi trebalo da budu održani 2022. godine.

Prenosimo sa portala N1