Koronosalna ideja


Nadežda Milenković, tekst za Peščanik.net, 8.6.2020.

Začudo, vlast još nije počela da ispisuje grafite „Pravda za SNS“ mada po običaju ima sve razloge ovog sveta da tako nešto učini. Pa kad su imali razloge da prave bakljade po krovovima i makljaže po ulicama jer su im protesti ugrožavali pravo da vladaju kako hoće, čovek bi očekivao da će ih zabrana emitovanja jednog reklamnog spota još brže pokrenuti na akciju. Na šta to liči, nisu oni, daleko bilo, antifašistički pokret pa da ih zabranjuju ko u Americi.

I zašto, moliću fino, da im se zabrani emitovanje tog spota? Zbog zloupotrebe deteta? Pa, ajdete molim vas. Onda treba da im zabrane i onaj drugi spot zbog zloupotrebe još mlađe dece kao i dece koja tek treba da budu začeta veštačkom oplodnjom, zar ne? Ali i onaj treći zbog zloupotrebe saobraćajnog policajca (i Čačana kao takvih!), pa i onaj plakat zbog zloupotrebe stručnog štaba za borbu protiv korone (mada se vladajuća stranka odmah odrekla vlasništva nad plakatom, o vlasništvu nad stručnim štabom se nije izjašnjavala).

Uostalom, kad bi se držali te logike ko pijan Ustava, onda bi im trebalo zabraniti celu kampanju. Za početak – zbog zloupotrebe predsednika države. Jer on uopšte i nije kandidat na ovim parlamentarnim izborima a u spotovima gledamo samo njega (i niti jednog budućeg poslanika) što se može protumačiti kao namerno navođenje potrošača na pogrešan zaključak. Samo još fali na kraju ona napomena iz telešopova da „ako odmah zaokružite broj koji vidite na ekranu, dobijate i 250 poslanika gratis!“ pa da zabuna bude kompletna.

Sa druge strane, nisu ni deca ni saobraćajac ni Čačani na izbornoj listi za poslanike a ako ćemo mak na konac nisu to onomad bili ni „vazduplohovni“ automobili, sprave za „telepromtovanje“ ili magična rerna za uvećanje pice – pa su se ipak pojavili u reklamama za ovu vlast i nikome nije padalo na pamet da ih zabrani zbog protivzakonitog reklamiranja van izborne kampanje.

A i koga više uopšte zanimaju zloupotrebe koje čini ova vlast (osim nekolicinu medija ali je njima odavno rečeno da se kandiduju na izborima ako hoće pravo glasa)? Pa kad bi se nadležni organi bavili zloupotrebama ne bi stigli ništa drugo da rade (kao što i ne stižu). Samo od predsednika države da počnu imali bi danima da ispituju zloupotrebe – od izmene izbornog zakonodavstva neposredno pred izbore, preko koronosalne ideje da raspiše i njih i vanredno stanje, do nabavke respiratora na „polucrno“. O zloupotrebama funkcije, ustavnih ovlašćenja, državnih resursa pa i samih nadležnih organa da i ne počinjemo.

I stvarno, ko je lud da započinje istragu zloupotreba kad je ovoj vlasti zloupotreba ko mala crna haljina – za svaku priliku. Pa oni nisu zloupotrebili samo ono što nisu hteli da zloupotrebe a toga gotovo da i nema. Da hoće, mogli bi da izmisle uputstvo za jednokratnu zloupotrebu – zloupotrebi i baci. I ne osvrći se na đubre koje praviš.