Popunjeni bolnički kapaciteti u Beogradu, pacijenti prebačeni u Požarevac


Devet pacijenata prebačeno je iz Beograda u kovid bolnicu u Požarevcu, jer su u Beogradu bili popunjeni bolnički kapaciteti, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je objasnio da će iz beogradski kovid bolnica lakši pacijenti biti prebačeni u "Štark" arenu kako bi se oslobodila mesta za one u teškom stanju, kojih je dnevno između 100 i 200.

Posle sastanka sa direktorima kovid bolnica Lončar je rekao da će privremena bolnica u Areni početi da radi u toku popodneva, a u nju će biti premešteni pacijenti iz bolnica "Dr Dragiša Mišović", Zvezdara, Zemunske bolnice. To su pacijenti kojima se stanje poboljšava, i kojima je ostalo dva ili tri dana primanja terapije, objasnio je ministar.

"Morali smo da nađemo rešenje do sutra ujutru, jer se sutra ujutru otvara bolnica Banjica", istakao je Lončar i dodao da se za 24 sata hospitalizuje između 100 i 200 pacijenata kojima se stanje pogorša i koji su u teškom stanju.

"Ove bolnice će prihvatiti te pacijente. Devet pacijenata je otišlo u Požarevac u kovid bolnicu, ona je rezerva. Ako se popuni Požarevac, spremili smo bolnicu u Smederevu da primi te pacijente", rekao je Lončar.

On je naveo da ima pacijenata koji se kasno javljaju lekaru, tek posle sedam i više dana visoke temperature i u teškom stanju, kada im je, prema Lončarovim rečima, izuzetno teško pomoći.

Lončar je apelovao na građane da ukoliko imaju simptome koronavirusa ili su sumnjivi na virus da se jave u kovid ambulante ili u neki od trijažnih centara, odakle će u zavisnosti od kliničke slike biti upućeni u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Ministar zdravlja je najavio da pored povratka Ortopedske bolnice Banjica u kovid sistem, došlo je i do preraspodele vezane za Niš i Užice. On je dodao da će profesor Mijomir Pelemiš biti koordinator za Užice, gde raste broj pacijenata.

Kada je u pitanju situacija u Sjenici, Lončar je kazao da je dogovoreno da Dom zdravlja služi samo za kovid negativne pacijente, a da je Vojska Srbije napravila privremeni objekat za onekoji su kovid pozitivni. Prema Lončarevim rečima, oni će tu biti pregledani i testirani, a kovid pozitivni će biti prebačeni u bolnicu u Novom Pazaru.

Izvor: N1 Beograd