Poznati podržali studente: Taoci smo narcisoidnog psihopate


U jeku studentskih protesta koji su se raspršili širom Beograda zbog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je između ostalog, na Javnom servisu zatržio zatvaranje studentskih domova i iseljavanje studenata, javnu podršku pružila je i nekolicina poznatih, što muzičara što glumaca, koji su putem društvenih mreža navijali za studente. Između ostalih, jučerašnje obraćanje predsednika komentarisala je i dugogodišnja novinarka Tanja Vojtehovski, koja je napisala da smo "taoci narcisoidnog psihopate".

Sve je krenulo od objave influenserke Dunje Jovanjić, koja nije direktno komentarisala politiku, niti predsednika, niti studentske proteste, ali je kroz položaj jutjubera, blogera i influensera istakla da, kako kaže, nisu oni krivi za probleme koji se dešavaju u društvu, već da svi, kako je rekla, treba da razmisle koji broj zaokružuju kada država besramno zakaže.

Odmah potom se oglasio i reditelj Vojkan Arsić, koji je na društvenim mrežama objavljivao fotografije i video snimke sa studentskih protesta, navodeći da se uputio pravo ka Skupštini grada.

Novinarka, autorka i voditeljka Tatjana Vojtehovski, takođe je na Tviteru objavila nekoliko statusa kojima je podržala studentske proteste. Ona je uglavnom repostavala objave i snimke drugih ljudi, koji su jasno prikazivali šta se dešava u Studenjaku i ispred Skupštine. Takođe je i napisala da smo, kako je rekla, taoci narcisoidnog psihopate.

Podršku za studente pružila je i kantautorka Bojana Vunturišević, koja je na svom Instagramu objavila fotografije sa protesta i kratko napisala “Studenti” zajedno sa emodžijem srca. Glumica Jelena Tinska, takođe je na društvenim mrežama komentarisala sinoćnja dešavanja, te je istakla da je predsednik Srbije zapravo “prejadan lik koji se plaši svoje senke”, ali da je, kako je napisala na Fejsbuku, “ubedio narod da je sila”.

Glumica i producentkinja Bojana Maljević nije direktno komentarisala studente i proteste, ali je očigledno, prateći predsednikovo obraćanje na RTS-u napisala da “krizni štab laže predsednika”.

“Najlepše molim Krizni štab da prestane da DEZINFORMIŠE predsednika. Bolnica Dragiša Mišović, to pouzdano znam, već 7 dana jeste ponovo covid zatvorena bolnica. ZAŠTO LAŽETE PREDSEDNIKA? KO TAČNO LAŽE PREDSEDNIKA?”

Muzičar Vlado Georiev, inače istaknuti kritičar vlasti, napisao je da je “imao privilegiju da ne gleda šljam na televiziji”.

“Imao sam taj luksuz da nisam gledao šljam i slušao najgnusnije laži iz najžvalavijih usta u Srbiji ikada na ultra-poltronskon i anti-narodnom javnom servisu.”

Vredno je napomenuti i da su studentski protesti nastavljeni i danas, i to na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Protest je održan sa zahtevom da se povuče odluka o zatvaranju studentskih domova i dali nadležnima tri dana da ispune njihove zahteve. Pored zahteva da ostanu u domovima, traže dodatne rokove, kao besplatno testiranje na koronu i lečenje obolelih studenata, Okupljenim se obratila i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

“Ja sam ovde da vas podržim” rekla je rektorka, što je propraćeno aplauzom. Napomenula je da će učiniti sve što je u njenoj moći i nadležnosti da se ova akademska godina normalno privede kraju.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je gostujući na RTS-u, kao jednu od mera za suzbijanje nove epidemije koronavirusa u Beogradu, naveo i zatvaranje studentskih domova.

Izvor: Nova.rs