Srbija odbila pomoć BiH Novom Pazaru


Ministarstvo spoljnih poslova BiH saopštilo je da je dobilo odgovor Srbije koja zahvaljuje na ponuđenoj pomoći za Novi Pazar i ističe da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema, uključujući i Opštu bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata. Međutim, kako saznaje N1 u Sarajevu, Crveni krst BiH oformiće tim od dva lekara i pet medicinskih tehničara kojima će biti dozvoljen dolazak u Novi Pazar.

Ministarstvo spoljnih posloba BiH prethodno je navelo da je dobilo odgovor iz susedne Srbije na ponuđenu pomoć u vidu dva medicinska tima koji su bili spremni da idu u Novi Pazar i pomognu kolegama u borbi protiv virusa.

"Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći institucija BiH i istovremeno obaveštava da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opštu bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika", navedeno je u diplomatskoj noti Ministarstva spoljnih poslova Srbije upućenoj Ambasadi BiH u Beogradu.

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek danas je izjavio da Opšta bolnica u Novom Pazaru ima dovoljno lekova i opreme, da su stigle baterije za kiseonik i da je formirana nova respiratorna jedinica sa 18 respiratora, ali da još postoji potreba za stručnim kadrom.

"Trenutno nam pomaže 15 kolega iz Srbije, očekujemo još 20, a nadamo se da će nam uskoro stići i stručnjaci iz BiH i Turske. Kada će se to desiti zavisi od dogovora na državnom nivou", rekao je Đerlek, a prenosi portal klix.ba.

Naveo je da se Opštoj bolnici javilo oko 60 nezaposlenih lekara i medicinskih sestara i da će, u zavisnosti od potreba, biti angažovano 30 do 40 koji će odmah popuniti upražnjena mesta lekara koji su inficirani.

"Situacija nije sjajna, neće biti lako, tražimo strpljenje građana i nadam se da ćemo, uz lekare i medicinsko osoblje koje se junački bori, vrlo brzo normalizovati stanje. I ja ću dati sve od sebe, majka mi je preminula pre tri dana od kovid -19, a ja sam se zbog iste bolesti lečio na Infektivnoj klinici", dodao je on.

BiH je zvanično ponudila pomoć Srbiji nakon što je član Predsedništva BiH Šefik Džaferović u ponedeljak najavio da će BiH poslati pomoć Sandžaku, prenosi klix.ba. Prema najavi, deo medicinskih timova trebalo je da čine radnici Hitne pomoći Kantona Sarajevo i Kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli.

Aktivistkinja Aida Ćorović izjavila je, međutim, u Pressingu TV N1 da će, prema informacija koje ona ima, vlast u Srbiji promeniti tu odluku, i da će lekari iz BiH narednih dana stići u Novi Pazar.

Izvor: N1, FoNet