Zemunska bolnica potvrdila - otac Petra Đurića preminuo čekajući respiratorMinistar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar negirao je tvrdnje čoveka da mu je otac umro od novog koronavirusa čekajući na respirator u Zemunskoj bolnici, rekavši da ustanova ima više respiratora nego što koristi. Međutim, izveštaj iz bolnice pokazuje da je čovek čekao prebacivanje u bolnički respiratorni centar u kome u tom trenutku nije bilo respiratora na raspolaganju.

Petar Đurić, čiji je otac Ljubiša preminuo od COVID-a-19 u Zemunskoj bolnici 12. aprila 2020. godine, postao je zaštitno lice nedavnih protesta u Beogradu i drugim srpskim gradovima protiv načina na koji vlada rukovodi pandemijom koronavirusa.

“Ćale, ovo je za tebe koji si umro a nije bilo respiratora,” vikao je pred kamerom reporterke N1 televizije, objašnjavajući zašto se pridružio hiljadama na protestu u utorak, 7. jula, 2020. “Zato što nije bilo respiratora, umro je...nije bilo respiratora u Zemunskoj bolnici, a na sva usta su pričali da mi poklanjamo respiratore,” dodao je Đurić, a piše agencija AFP.

Protesti, koji su povremeno bili nasilni, nastavili su se potom još nekoliko večeri.

Narednog dana, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je lokalnim medijima da je tvrdnja netačna. "Jeste, otac mu je bio u bolnici u Zemunu (ali) apsolutna je neistina da nije bilo respiratora", rekao je Lončar Pink televiziji.

"Bolnica Zemun od prvog momenta ima preko 75 respiratora. Nikada u upotrebi nije bilo više od 30. Otac mladića je tretiran po svim standardima, bio je i na neinvazivnoj i na invazivnoj terapiji... pokušano je sve ali nažalost nije dalo rezultate", naveo je ministar.

Petar Đurić je, međutim, rekao da su "9. aprila doktori indikovali da on (otac) treba da bude upućen u respiratorni centar ali je rečeno da nije bilo slobodnog respiratora u tom trenutku".

"Ministar Lončar je rekao da Zemunska bolnica ima 75 respiratora a da koristi samo 30, ako je to tačno to je još gore. Mogli su da ga pošalju u neku drugu COVID bolnicu a ne da čekaju na slobodno mesto na respiratoru u Zemunskoj bolnici i da ga puste da umre čekajući", rekao je Đurić AFP-u u telefonskom intervjuu.

Autentični bolnički izveštaj

U bolničkom izveštaju za Ljubišu Đurića, čiju je kopiju dobila AFP, doktorka je napisala da je 9. aprila, 2020. godine u 3.08 "kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja - trenutno bez slobodnih mesta". Prema istom izveštaju, druga doktorka je napisala da je u 11.58 "konsultovan anesteziolog, indikovano je prevođenje u respiratorni centar, čeka se slobodno mesto".

Izveštaj pod nazivom “Istorija trenutnog lečenja” za pacijenta Ljubišu Đurića izdat je sa zaglavljem i pečatom bolnice i odštampan je 22. aprila 2020. godine.

Direktor Zemunske bolnice, doktor Dragoš Stojanović potvrdio je za AFP da je bolnički izveštaj autentičan.

"Izveštaj je autentičan i tačno je da nije bilo slobodnog mesta u respiratornom centru", rekao je dr Stojanović. "U Respiratornom centru maksimalni kapacitet mogućnosti korišćenja respiratora je 30 i oni su u stalnoj upotrebi i popunjenosti", objasnio je doktor.

On je, međutim, negirao da je pacijent preminuo zbog nedostatka podrške na respiratoru. Objasnio je da je “pacijent ostao u Intenzivnoj nezi na neinvanzivnoj ventilaciji (specijalna maska sa kiseonikom koja pomaže pacijentu da diše)". Stojanović navodi da "isti izveštaj pokazuje da mu je bilo bolje i da je podignuta saturacija kiseonikom na 97 procenata, nakon indikacije za prevođenje u respiratorni centar".

Odlazak u respiratorni centar znači da se pacijent uvodi u besvesno stanje i intubira tako da mašina diše za njega, dok sa neinvazivnom ventilatorskom podrškom dobija dodatni kiseonik koji mu pomaže da diše.

Prema bolničkom izveštaju, 12. aprila kod Đurića "oko 22.30 dolazi do naglog pogoršanja opšteg stanja, pada saturacije, konsultovan anesteziolog, indikovano prevođenje u RC (respiratorni centar)".

Pacijent je 12. aprila u 22.59 "na prijemu u respiratorni centar" bez znakova života. Doktorka Mirjana Mladenović potvrdila je smrt u 22.55, piše u izveštaju.

Doktor Stojanović kaže da je Đurićeva "zadesna smrt i mogla je da se dogodi bilo kome od nas".

"Uradili smo sve što smo mogli. Nažalost, virus ne bira, i mlađi ljudi umiru", rekao je direktor bolnice.

Izvor: AFP, N1 Beograd