Ani se javila ponižena Srbija: Baka bere voće da preživiVideo koji je Ana Mihajlovski objavila na svom Instagramu, a u kom ona govori o siromaštvu u Srbiji, podigao je veliku prašinu, te su joj se mnogi porukama zahvalili na podršci i na tome što je ovo pitanje javno pokrenula.

Naime, voditeljka se u svom govoru osvrnula na informacije koje su se ponovo pojavile u medijima, a tiču se toga da je odrasla u siromaštvu, te da je sa majkom i sestrom odrasla u skromnim uslovima u maloj kući na hipodromu. Njena pirča bila je okidač za one koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. I ne, samo to, većina njih je sa Anom podelila svoju životnu priču o borbi za egzistencijom.

“Zdravo Ana, ne poznajemo se lično, ali bih da te zamolim da pričaš o ovome. Dobila sam otkaz dok sam bila u samoizolaciji i to putem vajbera. Sama živim sa dvoje male dece i prijavila sam poslodavca da podstaknem što više majki da prijave svako nepoštovanje naših prava”, samo je jedna od poruka koje je voditeljka primila.

Podsetimo, Ana Mihajlovski je u svom video snimku na Instagramu na samom početku istakla da se kad već mediji govori o “njenom siromaštvu”, treba dotaći suštine i istine koju, kako navodi, najveći deo Srbije živi.

“Dobijam nažalost nove informacije koje se plasiraju u medijima. Zapravo, to su stare informacije o kojima se govori već dvadeset godina po našim medijima, a tiču se siromaštva u kom sam ja odrastala. Pa, kada smo kod siromaštva, mislim da je jako važno da zaista i govorimo o njemu. Mislim da je jako važno da se piše o siromaštvu u Srbiji, samo ne na jedan ovako senzacionalistički način, koji ne vodi nikuda, već na malo konstruktivniji u vidu iznošenja tačnih podataka”, rekla je na samom početku Mihajlovski, pa se osvrnula na statitstiku.

“Ne znam da li ste znali da u ovom trenutku, u 21. veku, trećina naših građana živi u riziku od siromaštva. Inače, granica siromaštva u našoj zemlji iznosi 12 hiljada dinara. Dakle, oko pola miliona naših građana živi sa tih 12 hiljada dinara mesečno, i oni se vode kao apsolutno siromašni. To otprilike znači da svakoga dana imaju za jedan do dva obroka dnevno. Osamdeset hiljada ljudi nema ni za dva obroka dnevno. Naime, oni primaju manje od 12 hiljada dinara mesečno, i oni se vode kao esktremno siromašni. Ne znam da li ste znali takođe da u ovom trenutku u našoj zemlji više od 20 procenata penzionera živi sa penzijom između 12 i 15 hiljada dinara. Takođe, u ovom trenutku, oko 30 procenata mlađih od 18 godina je u riziku od siromaštva.”

Voditeljka se nadovezala i na problem “odliva mozgova”:

“Isto tako je jako važno da kažemo da svake godine iz Srbije ode više od 50 hiljada mladih ljudi, uglavnom obrazovani koji idu u inostranstvo za boljim životom. Kad smo kod obrazovanja, isto tako je jako važno da znate da je Srbija zemlja sa samo deset procenata visokoobrazovanih građana. Isto toliko građana naše zemlje nije završilo ni osnovnu školu, dok je oko 20 procenata naših građana završilo samo osnovnu školu. Nešto oko 50 odsto građana ima samo srednje obrazovanje. I to jesu stvari o kojima treba da govorimo”, rekla je Mihajlovski.

“Mislim da sam ja tu najmanje bitna. Ja sam samo jedan delić jedne stravične statistike naše zemlje, i o tome treba da se piše”, zaključila je voditeljka.

Izvor: Nova.rs