Bakić: Sklanjanje Savskog mosta suluda ideja, Beograđani da ga brane telima



Stari savski most, prema poslednjim izjavama gradskih zvaničnika, trebalo bi da završi na neimenovanoj parceli na Paliluli, piše Nova.rs. Arhitekta Dragoljub Bakić kaže da je sklanjanje mosta suluda ideja i poziva Beograđane da ga brane telima.

Najavljuje i da će u odbranu te, za prestonicu veoma važne građevine, stati i međunarodne organizacije, poput Europa nostra.

"Kao što smo se obrukali sa pričom o gondoli, obrukaćemo se i sa mostom. Europa nostra je vrlo spremna da i most uzme u zaštitu, kao što su uzeli Tvrđavu", kaže Bakić za Nova.rs.

On ocenjuje da aktuelna vlast tako nanosi veliku štetu celom Beogradu i da je reč o vandalizmu.

"To je potpuno suludo i neverovatno šta oni rade. Mislio sam da su digli ruke od toga. To je jedan funkcionalan most, u nekim saobraćajnim špicevima preko njega pređe 60.000 vozila. Kako može to da se skloni? Zamislite kako bi izgledao saobraćaj kada sa tog mesta sklonite most. Napravite vi novi most, pa ćemo posle da vidimo šta ćemo sa starim. Nemojte da rušite stari most, a još niste napravili novi. Kako to zamišljaju? Oni ništa ne znaju o saobraćaju. Taj glavni urbanista svakodnevno priča tako neke besmislice. Taj stari most mora da ostane, Beograđani moraju da brane Stari most telima. Kao što se tvrđava branila telima, tako i Stari most. Oni ne mogu da ruše Beograd, a to je rušenje Beograda", kaže Bakić.

Arhitekta Bakić primećuje i da je reč o manipulaciji javnim mnjenjem, kako bi se skrenula pažnja sa laži i priče o tačnom broju zaraženih i preminulih tokom pandemije koronavirusa.

"To je protiv normalnog i zdravog razuma. To je suluda rečenica: Prebacuje se most na parcelu na Paliluli. To kao da je u nekoj ludnici saopštena vest, a ne kao da je saopšteno u javnosti Grada Beograda, to je potpuno strašno", smatra Bakić.

On konstatuje da je reč o prevari građana.

"Oni nisu pitali građane, hoćete li da sklanjamo most ili nećete da ga sklanjamo, oni su pitali gde hoćete da ga sklanajmo? To je toliko providno i petparački, jedna velika igranka. Radi se o neozbiljnim ljudima, a sa njima je jako teško voditi ozbiljnu diskusiju o bilo čemu. Oni ništa do sada nisu napravili. Samo prave gluposti i ruše", zaključuje arhitekta.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd