Jelena Obućina podnela ostavku u Upravi UNS-a i istupila iz članstvaUrednica televizije Njuz Maks Adrija (NewsMax Adria) Jelena Obućina podnela je ostavku na mesto u Upravi Udruženja novinara Srbije (UNS) i istupila iz članstva UNS, saopšteno je iz tog udruženja.

Iz tog udruženja navode da Obućina nije potpisala jučerašnje pismo direktora, urednika i novinara televizija Nova S i Njuz Maks Adrija, koji su u vlasništvu Junajted Grupe upućeno UNS-u.

"Poštovani članovi uprave, podnosim ostavku na mesto člana Uprave. Istovremeno, istupam iz udruženja. Puno sreće na putu koji ste izabrali. Svako dobro", napisala je Obućina.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je u petak novinare N1, Nove S i Nova.rs da se "odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara". UNS je saopštio da je N1 prekršio etička i profesionalna pravila prilikom izveštavanja o presudi ciriškog suda po tužbi Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i o informacijama koje je UNS objavio o tom sudskom postupku.  

N1 je odbacila takve optužbe i saopštila da novinari N1 samostalno uređuju program i izveštavaju o događajima u Srbiji, bez uticaja i pritisaka i imaju slobodu da iznose svoje stavove o uređivačkoj politici.

"Novinari N1 pozivaju UNS da prestane sa kampanjom neistina protiv N1 i da konačno počne da se bavi zaštitom onih medijskih radnika u Srbiji koji zaista jesu pod velikim pritiscima i koji nesumnjivo dobijaju instrukcije ne samo vlasnika, nego i iz vrha vlasti i drugih centara političke moći", naveli su novinari Televizije N1.

Izvor: N1 Beograd