Kluni na strani pravdeNOVI MOMENTI U PROCESU PROTIV ALEKSANDRA OBRADOVIĆA

Kluni na strani pravde

Život Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika, poslednjih godina nalik je napetom trileru, posmatrano iz gledališta. Samoinicijativno istraživanje nezakonitih radnji u fabrici oružja gde je bio zaposlen, pa suspendovan, iznošenje otkrivenog istraživačkim medijima, pa i podataka o umešanosti oca ministra policije Nebojše Stefanovića u nelegalne poslove, praćenje letova koji su prenosili ubojita sredstva na ratišta, i puta krvavog novca u privatne džepove, bilo je samo uvod u tu filmsku sudbinu.

Sledi hapšenje na radnom mestu pod sumnjom da je odavao poslovne i vojne tajne, tri nedelje pritvora u CZ-u i dva meseca nošenja nanogice u kućnim uslovima, što su još dramatičniji segmenti tog scenarija. Sa povremenim svetlim tačkama, kao što je podrška pokreta Jedan od pet miliona, i dobijanje sijaset priznanja za hrabrost.

Međutim, radnje na ivici mogućeg ima i u samom istražnom postupku, pa je Obradovićev advokat Vladimir Gajić ovih dana podneo prigovor Apelacionom sudu na rad Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, koje sprema optužnicu krijući od odbrane dokaze radnji što terete uzbunjivača. Takođe, TVK posebnom naredbom proglašava oko 80 odsto sudskih spisa odnosnih na predmet - za tajnu, tražeći od Gajića da ćuti o podacima stavljenim mu na raspolaganje. Na sve to, tužilac Branko Stamenković javno najavljuje podizanje optužnice, iako istraga nije završena.

Nadu u mogući hepiend afere decenije donosi vest da je Fondacija Kluni ponudila pomoć odbrani, kako prvi javlja BIRN. „Mi posmatramo sudske procese protiv novinara, boraca za ljudska prava.., šaljemo posmatrače na suđenja, iznosimo stavove o pravičnosti procesa i pomažemo nepravedno zatvorenim“, kažu u Fondaciji koju vode advokatica Amal i njen suprug Džordž Kluni, holivudska zvezda. Adut naših vlasti u žanrovskom nadmetanju je kontinuirana glavna rola u državnim tragikomedijama, često presudna i u sudskim igrokazima.

D. Nikoletić, za nedeljnik fejsbuk stranicu nedeljnika ''NIN''