Tepić: Mali dao 313 miliona bratu Ane Brnabić



Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, izjavila je na konferenciji za novinare ispred Predsedništva da je u julu ove godine Ministarstvo finansija dodelilo 313 milona dinara iz budžeta firmi Aseko, gde je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije.

“Novac za privrednike, poljoprivrednike, majke, profesore, lekare se nalazi u džepovima bratije Brnabić i Kisić. Odnosno u džepovima onih koji su najbliži vlasti. Novca za privredu i poljoprivrednike u doba krize nema zato što je ministar finansija Siniša Mali u julu ove godine dao 313 miliona dinara iz budžeta firmi rođenog brata Ane Brnabić”, navela je Tepić.

Ona je zatim dodala da je Ministarstvo za rad dodelio 692 miliona dinara za posao firmi Aseko.

“Još jedan član Vlade, odgovoran Ani Brnabić, dodeljuje novac firmi njenog brata, dok nema novca za lečenje zaraženih od koronavirusa. Takođe, firma EMS je julu, u vreme krize, dodelila 25 miliona evra firmi Aseko”, ističe Tepić.

Tepić je dodala i da je Ministarstvo zdravlja potpisalo ugovor i sa firmom Nites, gde je jedan od direktora brat ministarke za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

“Brat Darije Kisić je direktor firme Nites. Ministarstvo je potpisalo ugovor na 53 miliona dinara sa Telekomom, a to državno preduzeće je taj novac podelio sa firmom Nites u kojoj je direktor rođeni brat ministarke Kisić”, navela je Tepić, dodajući da je sada i jasno gde je novac penzionera.

“Ovde je jedan zanimljiv ugovor koji je potpisao Fond za penzijsko invalidsko osiguranje. Potpisao ga je jedan od najboljih drugova sina Aleksandra Vučića – Relja Oganjanovića. On je dodelio Telekomu 312 miliona dinara u junu 2020. godine. Dok je ova zemlja zaista krizi tokom pandemije i epidemije, evo gde je odlazio novac penzionera nad čijom sudbinom plače Vučić”, kazala je Tepić, navodeći da zbog takvih stvari nema pomoć građanima.

“Važnije je da napune džepove bratije i partije. Konkretno, bratije Brnabić i Kisić. Ana Brnabić će izigravati i pet fikusa ako treba, samo da je još jedan dan vlasti i da firma njenog brata može da dobije još jedan ugovor”, poručila je Tepić.

Ona je navela da će se u narednom periodu baviti, kako kaže, daljim koruptivnim radnjama Telekoma Srbije i da se Savet za borbu protiv korupcije pravi mrtav po ovom pitanju.

Tepić je objasnila da je konferenciju održala ispred Predsedništva Srbije kako bi skrenula pažnju Zagorki Dolovac, Republičkoj javnoj tužiteljki, kako se troši novac građana, jer je nju jedino moguće videti na tom mestu.

“Ja sam ovde došla simbolično, nadajući da ćemo sresti gospođu Zagorku Dolovac. Ja sam joj u nekoliko navrata nosila materijale sa dokazima o koruptivnoj i kriminalnoj trgovini oružjem. Dostavila sam joj kompletan dosije ‘Kuršik’. To sam joj predala, ali nikada nisam dobila nijedan dogovor. Nakon toga sam pokušala da joj uričim koruptivni ugovor Telekoma i tablioda Kurir, ali ništa od toga nije bilo”, rekla je Tepić.

Odgovarajući na pitanje da li su pomenuti ugovori koje je pokazala zakonski validni, Tepić je istakla da je uverena da je u pitanju trgovina uticaja.

“Ovde se radi o zloupotrebi zakona. Visoka korupcija je najosetljivija i  najteže je dokaziva. Zato je nama potreban Specijalni tužilac i zato ćemo primeniti zakon koji smo već napisali po ugledu na rumunski antikoruptivni zakon. Ono što je ključno važno, jeste da uspostavimo tužilačku policiju koja će direktno odgovarati specijalnom tužiocu, a ne ministru policije koji je politička sinekura”, kazala je Tepić.

Izvor: Nova.rs