Timu našeg profesora kompanija "Marvel" isplatila je čak 750 MILIONA DOLARA ODŠTETE za ukradeni patent, još neverovatnije je šta on planira sa delom tog novca da uradi u SrbijiTimu našeg profesora Aleksandra Kavčića, odnosno Karnegi Meloun Univerzitetu gde radi, globalna kompanija "Marvel tehnolodžis" isplatila je čak 750 miliona dolara odštete u sporu dugom čak 7 godina, a deo tog novca profesor je odlučio da iskoristi za - nabavku udžbenika osnovcima u Srbiji!

"Osnovno obrazovanje je obavezno, pa i udžbenici treba da budu besplatni". To je ideja profesora Aleksandra Kavčića. On je Beograđanin, đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu, predavao na Harvardu.

Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija "Marvel tehnolodžis". Zapravo, svaki put kada se, na primer, traži neki video na Jutjubu, podaci se pročitaju sa nekog diska upravo metodom profesora Aleksandra Kavčića.

Rekordna odšteta za krađu intelektualne svojine u IT oblasti u Americi

On je tako tužio ovu globalnu kompaniju i posle višegodišnjeg suđenja Univerzitet na kome radi dobio je spor i odštetu – neverovatnih 750 miliona dolara! Toliko je bilo na kraju, vansudskim poravnanjem, dok je sudskom predsudom odšteta iznosila čak 1,17 milijardi dolara!

Sumu od 750 miliona dolara podelili su profesor Kavčić, njegov tadašnji mentor Hose Maura i sam Univerzitet.

Naime, još 2012. godine svetom je odjeknula vest da je sud u Pitsburgu presudio u korist Karnegi Meloun univerziteta. Kompanija "Marvel" je tada optužena da je prodala milijarde poluprovodnika koristeći se tehnologijom napravljenom na pomenutom Univerzitetu.

Proces kao ih holivudskih filmova

Sudski proces kao iz holivudskih filmova dug sedam godina, rezultovao je dakle rekordnom odštetom za krađu intelektualne svojine u IT oblasti u Americi.

Tokom suđenja kompanija Marvel je tvrdila da nije koristila tehnologiju sa ovog Univerziteta, te da je takva tehnologija postojala i ranije i pre nego što je Karnegi Meloun Univerzitet prijavio to kao svoj patent.

Međutim, svi argumenti su im pali u vodu i kompanija je morala da plati veliki ceh.

Osnovao fondaciju, pomaže oblast obrazovanja o Srbiji

Sa velikim znanjem i iskustvom, profesor Kavčić danas putem svoje Fondacije želi da pomogne da se u oblasti obrazovanja nešto promeni na bolje i u Srbiji.

Fondacija "Alek Kavčić" već godinama, tako, donira računare Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

Ali tu priča tek počinje. Sledeći veći korak jesu besplatni udžbenici za školarce u celoj Srbiji!

- Udžbenici moraju biti besplatni, to je tako u svim zemljama, čak i u zemljama zapada. Čak ni u Americi – bastionu liberalnog kapitalizma, ne postoji slobodno tržište udžbenika. Mi smo od tržišta udžbenika, od jedne obaveze, napravili slobodno tržište gde se sada nadmeću razni izdavači, ko će više udžbenika da proda za osnovce. Pošto su svi ti udžbenici isti, generalno isti, odobreni od Ministarstva, jedini način da dođe do diferencijacije nekog udžbenika u odnosu na drugi je korupcija - ističe Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik.

Na tržištu udžbenika, tvrdi, obrće se veliki novac – oko sto miliona evra godišnje. A napraviti udžbenike za celu osnovnu školu košta najviše milion evra od naknade autorima udžbenika, do odobrenja ministarstva.

- Jednokratni trošak od milion evra vam daje sve te udžbenike koji se mogu okačiti na internet. Zašto mi od toga pravimo stomilionsko tržište od koga 50 miliona godišnje strana firma izvuče iz zemlje, a roditelji ove zemlje, državljani ove zemlje oni su već platili te udžbenike u vidu Javnog preduzeća "Zavod za udžbenike" - navodi Kavčić.

Ako sve bude po planu, kompleti knjiga za osnovnu školu, koji se već pišu, biće dostupni na internetu sledeće školske godine.

- Kome se sviđa može da uči sa pdf formata, da ga skine, odštampa i to je čitava ideja. Ovo što fondacija radi to bi trebalo da bude i pokazatelj da to isto može i da uradi i država. Fondacija je čak spremna da državi, ukoliko želi da preuzme ovaj model, jednostavno prepusti sve ovo - kaže Kavčić.

Profesor Kavčić zna da ga ne čeka lak posao, ali ako ga podrže roditelji, nastavnici i sindikati, veruje da to neće biti borba sa vetrenjačama.

Izvor: Blic