MILAN ĆULIBRK - Srećna Nova strogo poverljiva



Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Građani Srbije su stvarno nezahvalni. Stalno nešto zanovetaju umesto da hvale vlast i da budu ponosni što Srbija u ovoj godini ima najuspešniju ekonomiju u Evropi, što je zvanično smanjena stopa nezaposlenosti dok svuda pljušte otkazi, što su u jeku krize plate i penzije porasle, što će još dve godine po stopi rasta biti evropski šampion i što će, kako tvrdi predsednik, već 2021. po ukupnom BDP-u dostići Hrvatsku, što…

Pa, šta onda nije u redu? Zašto onda ljudi gunđaju? Nije li ova vlast zaslužila da joj se za života podigne spomenik? A možda u tome i jeste problem. Biće da se građani plaše da nikada ne bi saznali koliko bi ih koštao takav spomenik zahvalnosti, kao što su za državnu tajnu proglašeni i troškovi spomenika Stefanu Nemanji. I koliko je i po kojoj ceni nabavljeno respiratora. I koliko su koštale vakcine, koliko ih je naručeno i kad će stići. Кao što je, ako uopšte i postoji, tajna i plan vakcinacije. Zar onda nije logično što su tajni i ključni elementi ugovora sa privatnom firmom Termomont, koju je država angažovala za gradnju dve kovid-bolnice. Ili ugovor koji je MUP, za vreme dok je na njegovom čelu bio Nebojša Stefanović, zaključio sa firmom GIM, koju je zastupao njegov sada pokojni otac, a kasnije i sa privatnom firmom Ostoje Mijailovića, člana Glavnog odbora i bivšeg poslanika SNS-a. Pa, da nije tajna, kako bi MUP objasnio da je oružje prodao jednoj, a da mu je dug izmirila druga firma i to ne u novcu, nego u džipovima? Da ugovor nije proglašen za strogo poverljiv, zar bi Stefanović i Vučić mogli da se prave kao da ne znaju šta je to GIM, a znaju da Aleksandar Obradović „nije uzbunjivač“.

Gotovo da nema dana a da na površinu ne ispliva neki tajni ugovor koji i uz preporučenu fizičku distancu „miriše“ na korupciju. Zato će 2020. za neke biti godina pandemije, a za neke i godina tajni. Jer, tajna je i zašto je Milutin Jeličić Jutka još na slobodi, iako je u julu pravosnažno osuđen na tri meseca zatvora. Tajna je i ko je omogućio da se nelegalni betonski objekat na vrhu Кopaonika „pretvori“ u brvnaru, a deo građana u idiote kojima vlast lako može da proda rog za sveću.

Jeste godina na izmaku ekonomski bila još i podnošljiva, ali na svim drugim poljima je bila katastrofalna. Srbija je postala svetski prvak u proizvodnji stranih plaćenika i domaćih izdajnika. Vlast je i Seku Sablić proglasila za državnog neprijatelja, a Dragana Bjelogrlića za personu non grata. Mladi poslanici, „Atlagićevo jato“, uz podršku SNS veterana, sudijama poručuju da im je bolje da podnesu ostavke ako ne žele da sude onako kako bi vlast volela, a od članova Fiskalnog saveta očekuju ostavke ako im se ne sviđaju mere Vlade.

Ovde jedino nije tajna kako vlast zamišlja da bi trebalo da funkcionišu pravosuđe i nezavisna regulatorna tela. A posle se čudi što u 2020. nije otvoreno nijedno poglavlje u pregovorima sa EU. Ako je to „budućnost Srbije“ - „za našu decu“, plašim se da će deca nastaviti „brže, bolje, jače“ da odlaze iz Srbije. Bez obzira na to šta će biti Vučićev slogan za nove izbore, najavljene najkasnije za april 2022, što će 2021. sigurno učiniti još nepodnošljivijom. Tim pre što naprednjacima ne ide u prilog istraživanje Galup internešnela, po kome su građani Srbije veći pesimisti od stanovnika drugih zemalja. Iako već žive u „zlatnom dobu“, samo 23 odsto ih očekuje da će 2021. biti bolja, a 36 odsto strahuje da će biti lošija od 2020. Poređenja radi, u BiH, za koju niko i ne zna kako uopšte funkcioniše, ima čak 50 odsto optimista, a samo 19 odsto pesimista. Šta tek reći za to da 53 odsto građana Srbije misli da će 2021. biti „godina ekonomskih teškoća“, a samo 15 odsto očekuje „godinu prosperiteta“. Кako je to moguće, ako Vučića podržava više od polovine birača, a on im za 2021. obećava dinamičan razvoj i rast standarda?

Nije tajna da se predsedniku nimalo neće svideti ovi rezultati, jer je sve pokušao da ubedi da je stanje bolje nego što jeste i to u godini u kojoj je na izborima osvojio 60 odsto glasova. Šta li nas onda očekuje u 2021, predizbornoj godini? Кoliko će biti potrebno novih neprijatelja, stranih plaćenika i domaćih izdajnika, pogotovo ako 2021. ne bude bolja i ako rast BDP-a ne bude obećanih šest odsto? A zna vlast da joj ne bi bilo baš pametno da broj pesimista uoči izbora naraste sa sadašnjih 36 na preko 50 odsto.