ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Nebo je granica



Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Jedno svečano otvaranje umalo da se desi bez predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na svu sreću, katastrofa je izbegnuta.

Zlatiborska gondola, najveća na svetu, otvorena je u njegovom prisustvu, kako, uostalom, i dolikuje, da nešto što je najveće na svetu otvori onaj koji je najveći na svetu. Dobro, na svetu... u Evropi... dobro, u Jugoistočnoj Evropi... okej, Balkan…? Dobro, dobro, u Srbiji. Najveći u Srbiji! Eto tako.

Iako su država Srbija i lokalna samouprava Čajetina bili na ratnoj nozi zbog ovog projekta, a gradonačelnik Milan Stamatović čak otišao i u opoziciju, kada je predsednik Srbije video da se sprema gala ceremonija, nije mogao da izdrži. Užasno ga je zasvrbeo svečani govor, pa je odlučio da proguta sve što se dešavalo na relaciji država - Čajetina, da zaboravi na sva politička prepucavanja i smicalice, na neizdavanje građevinske dozvole za gondolu, sve sukobe i razmirice, jer šta je sve to naspram njegovog veličanstva svečanog otvaranja?

Dobro je poznato da gde je neko otvaranje, tu je i predsednik. Ponekad čak i više puta, ako je u pitanju neko baš, baš dobro otvaranje koje zaslužuje reprizu. A ovo je bilo onako baš lepo otvaranje. Predsedniku su čak i vremenske prilike išle naruku. Sneg veje svom snagom, zatrpava sve pred sobom, a to je prava prilika za predsednika da uradi znate već šta. Ne, nije skijanje! Mada bi bilo zanimljivo videti…

To je bila prava prilika da predsednik ponovo ne nosi kapu! Šetkao se okolo gologlav, pažljivo gledao da ga slučajno ne zakloni nečiji kišobran, ali je zato nosio masku i to kad nije bilo nikoga oko njega. Jer on nije kao svi ostali obični ljudi, pa da nosi masku kada je među ljudima. On je nosi isključivo kada je sam! Tako voli! I šta vi tu sad zapitkujete „što nosi ovo, što ne nosi ono“! Đilasa onomad niste pitali, dok je bio na vlasti, zašto ne nosi zaštitnu masku. Dobro, nije bilo korone, to je tačno... ali je isto tako tačno i da on nikad za svog mandata nije nosio masku, a za to ga ništa ne pitate!

U svakom slučaju, ma koliko zli jezici tvrdili da Vučiću nije bilo mesto na otvaranju zlatiborske gondole, njega za to nije briga. Njamu se toliko svidelo otvaranje gondole da je već najavio da će prisustvovati i otvaranju gondole u Brzeću, a njegova savetnica Suzana Vasiljević je tokom gostovanja na Pinku izjavila da se predsednik jako radovao gondoli na Zlatiboru, a raduje se i gondoli na Кalemegdanu.

„Niko ne može u tome da ga spreči da i taj projekat završi“, rekla je Vasiljević.

I dobro, šta sad mi tu ima da se bunimo? I kojekakve arhitekte. Ako čovek ‘oće gondolu, neka napravi gondolu, eto. Nije njemu ni do same gondole, nego do svečanog otvaranja. Pa zamislite samo, lepo martovsko proleće, Кalemegdan okupan suncem, u 9 sati okupljanje zainteresovane javnosti, početak ceremonije od 10 sati, Vučićev govor od 10.30 do 17 časova, a onda on, Brnabić, Toma Mona, Vesić, onaj drugi gradski lik kreću na spust gondolom pravo u livadu na Ušću.

Кada pristignu, šofer gondole krene da otvori vrata, ali Vučić ga zaustavi i kaže: A ne! Polako... spremio sam govor za otvaranje vrata gondole! Jeste li spremni? Pa, da počnem...