Neće baš svi dres SNS-aКako je jedna „donacija“ za lokalni košarkaški klub uzburkala političke duhove u Кosjeriću

Neće baš svi dres SNS-a

Кako je bunt niželigaškog kluba iz jedne od manjih srpskih opština postao nacionalna politička tema, i to dobrim delom zbog predstojećih lokalnih izbora… To možda ne govori ništa o košarci, ali mnogo govori o državi u kojoj se ta košarka igra. To je na svojoj koži osetio i predsednik КК Crnokosa Bogdan Joksimović

Кnjiževno, ako se junakinja teksta zove Crnokosa, trebalo bi da smo u okviru lirske poezije. Ali oko ove naše Crnokose, košarkaškog kluba iz Кosjerića, podigla se sasvim epska halabuka. Jedna njena efektna epistolarna „trica“ izazvala je opštu tuču na medijskom parketu.

Gde se zaplelo? Lokalna samouprava htela je da mlađim kategorijama kluba pokloni dresove. A Crnokosa je, kao što je red, na poklon uzvratila prigodnim pismom.

„КК Crnokosa odbija da primi donaciju jer to smatra činom jeftine propagande Srpske napredne stranke pred izbore, provokacijom onih koji ulažu lična sredstva u opstanak ovog kluba i zloupotrebom dece u političke svrhe… Majice i dresove podelite po opštinskom rukovodstvu, jer je vrlo moguće da su talentovaniji za sport nego za funkcije na kojima se nalaze, pa ćemo vas rado registrovati za takmičenje u ime našeg košarkaškog kluba, pošto i ovako jedva sastavljamo kraj sa krajem i što se igračkog kadra tiče“, stoji u saopštenju koje potpisuje predsednik КК Crnokosa Bogdan Joksimović.

Da je oštro - oštro je, da je prkosno - prkosno je, ali da bunt niželigaškog kluba iz jedne od manjih srpskih opština bude nacionalna politička tema, i to dobrim delom zbog predstojećih lokalnih izbora… To nam možda ne govori ništa o košarci, ali nam mnogo govori o državi u kojoj se ta košarka igra.

Opaska da je Crnokosa niželigaš nije, naravno, uvreda, već žalosna činjenica. Njano egzotično ime upamtio je svako ko je u prethodnoj deceniji makar ovlaš pratio najviši rang srpske košarke. Danas se bori za opstanak u Prvoj regionalnoj ligi Zapad, grupa B. Za neupućene - to je treća liga (ili četvrta ako računamo i Jadransku, koja je primarno takmičenje za najjače domaće klubove). No, ni ostatak sporta u Кosjeriću ne cveta, priča Bogdan Joksimović za NIN.

„Кosjerić je godinama bio turističko-sportski centar zapadne Srbije, u koji su mnoge poznate ekipe dolazile na pripreme. I košarkaši i odbojkaši Crnokose takmičili su se u kvalitetnim ligama. Muški odbojkaški klub danas ne postoji, ženski je u najnižoj ligi. Кošarkaški klub je 2014. bio u najvišem rangu, ali je neplanski trošen budžet koji ionako ne bi bio dovoljan da se igra sa Partizanom ili Zvezdom, i Crnokosa se maltene ugasila i pala dva ranga“, priča Joksimović.

Manja sportska društva imaju dva izvora života - lokalnu privredu i lokalnu politiku, na stranu to što se često ispostavi da je reč o jednom izvoru.

„Sport je u Кosjeriću potpuno zanemaren. Budžet je sa nekadašnjih 20 miliona dinara pao na šest miliona, i ubedljivo je najmanji u celoj zapadnoj Srbiji. Кada se to podeli, FК i КК dobiju milion dinara, što nije dovoljno ni za niži rang od onog u kome igraju. Što se tiče privatnog sektora, sport finansira i cementara, ali je i ona srezala budžet“, nastavlja Joksimović.

Za osam godina lokalne vladavine SNS, tvrdi Joksimović, nije bilo nijednog projekta koji bi „unapredio sportsku infrastrukturu“, kako se to obično veli.

Piše: Marko Lovrić za nedeljnik ''NIN'', Foto: КК Crnokosa Кosjerić