Кo u Srbiji ne uzme člansku može samo da kupi kartu u jednom pravcu



Nikola Arsenić, student Pravnog fakulteta

Кo u Srbiji ne uzme člansku može samo da kupi kartu u jednom pravcu

Ovde niko nema priliku da se sa diplomom normalno zaposli. Vlast nas naziva huliganima, stokom koja narušava ustavno-pravni poredak, a pitanje je da li su nas na poslednjim protestima tukli ljudi bez policijske legitimacije, ali po komandi policije. Uprkos svemu, ja ostajem u Srbiji

Кada ga pitate: „Кako ti kolega student Aleksandar Vučić“, Nikola Arsenić, student Pravnog fakulteta koji je prošle nedelje održao čas ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, kaže: „Ah, da, jeste moj kolega, student“. Očekuje li ga onda na sledećem studentskom protestu? Uz smeh dodaje: „Ne znam, ako će da protestuje protiv sebe, vrlo rado bih ga pozvao. Svi studenti su dobrodošli, ne pravim razliku“. Ipak misli da je to loš marketinški potez ili predsednik misli da godinama postaje sve mlađi. Ne zna koji bi roditelj poslao dete na taj trening, kaže Nikola Arsenić.

Šta je za vas predsednik student?

Loš vic u trenutku kada 30.000 studenata beži glavom bez obzira iz zemlje jer su ih tukli kada su iskazali bes zbog isterivanja iz studentskih domova usred epidemije. Jer su ih po stepeništu ispred Skupštine nalazili krvave, zbog principa na koji su sveli živote naših roditelja, na čistu borbu za egzistenciju.

I dolazi on, sjajan student koji bi imao prosek 10,0 ali nije stigao da ode na praktičnu nastavu. Taj student predsednik pljuje u lice celom narodu. Pre dve godine on radi 25 sati dnevno, a sad stiže i da studira. Da li profesor može da obori predsednika na ispitu? Da li bi se zalagao za 30 odsto niže školarine? Trebalo bi da zauzme stav po studentskim pitanjima, a jedini stav koji je taj student zauzeo je isterivanje studenata iz studentskih domova u jeku pandemije.

Zbog čega vas je ministar Lončar optužio da širite laži?

Zato što sam mu rekao da Srbija ne liči na zemlju nego na biletarnicu, da policija premlaćuje, hapsi i šikanira studente zbog kritičkog stava, da su oterali tako studente, da njih 30.000 od ukupno oko 50.000 koliko godišnje napusti Srbiju su studenti. Da se ovde, u toj Srbiji biletarnici, prodaju putne i članske karte. Ako nećeš člansku kartu vladajuće partije, po završetku studija moraš da kupiš putnu jer niko nema priliku da se sa diplomom normalno zaposli. Negativna selekcija, članske karte u prvi plan izbacuju podobne. Ne vlada zakon kvaliteta, pozitivne selekcije - naprotiv, kvalitetne drže na dnu. Zato u toj biletarnici, zvanoj Srbija, ko ne želi člansku kartu, već kičmu, uzima putnu.

Gde ćete iz Srbije - biletarnice?

Ja ostajem u Srbiji. Ali velika većina mladih - na Zapad. Tamo važe pozitivna selekcija, utemeljen put, programirana budućnost. Mi smo prosečna srpska porodica, moja sestra je otišla. Moji drugari iz odeljenja iz srednje škole negde su na Zapadu. Roditelji podižu kredit da omoguće studentu odlazak. Tim kreditom dodatno se zadužuju, jer već imaju kredite pomoću kojih preživljavaju.

Autorka intervjua Tanja Nikolić Đaković, Foto Đorđe Кojadinović
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 4.3.2021.