Apsurd: Palmina socijalna radnica ugrozila sopstveno dete



Nastavak afere Jagodina i priča o fotografijama nagih maloletnica u zaplenjenom telefonu. Na svašta smo navikli, svašta smo čuli, ali desio se presedan da je majka zapravo sama otkrila da se radi o njenom detetu. Apsurd je još veći kada se zna da je ta majka na čelu Centra za socijalni rad u Jagodini, a upravo bi ta ustanova trebalo da se pozabavi celim slučajem kada je reč o njenom roditeljstvu i postupanju kao majke.

Sve je počelo tako što je Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila da je policija zaplenila mobilni telefon „najbližeg saradnika“ Dragana Markovića Palme, u kom se navodno nalaze snimci i fotografije nagih maloletnih devojčica.

Tepić nije nikog imenovala, nije otkrila identitet maloletnica. Ubrzo se oglasila direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević, optužila je Tepić za zloupotrebu, ali time i direktno ukazala da se radi o fotografijama njene maloletne ćerke.

„Marinika Tepić koja se predstavlja kao borac protiv pedofilije danas je zloupotrebila upravo moju maloletnu ćerku u političke svrhe a da ni jednog trenutka nije pomislila na to kako će se iznošenje u javnost te situacije odraziti na moje dete“, kazala je Jakovljević i tako sama uperila prst u svoju ćerku.

Zaštitnika građana Zorana Pašalića pitali smo da li je priča u kojoj bi trebalo da reaguje njegova institucija i ko je zapraavo nadležan za ovakve apsurdne situacije.

„Da je otkrila identitet nekog drugog deteta, to bi bio propust zbog kojeg bismo mi apsolutno poveli postupak protiv nje, odnosno institucije na čijem je čelu. Kontradikcija je u tome što bi centar za Socijalni rad trebalo da reaguje u pogledu njihovih odnosa roditelj-dete. Ona se obratila kao privatno lice, a ne u funkciji direktorke Centra za socijalni rad. Prvo bi trebalo da nastupi Centar za socijalni rad, a onda nad njima kontrolu vrši drugostepeni organ – Ministarstvo za rad, zapošljavanjje, boračka i socijalna pitanja“, objašnjava Pašalić.

Socijalna radnica iz Beograda dodatno nam objašnjava komplikovanost celog slučaja.

„Zamislite sada tu ironiju da o celom slučaju treba da se obavesti Centar za socijani rad koji treba da postupi po toj prijavi, a ona je direktorka. Ovde bi, po mom mišljenju, tužilac trebalo da reaguje i da postupa po dobijanju informacije od javnog interesa. Tužilac može da postupa i ako dobije saznanja kroz medije. Trebalo bi da se pokrene pitanje krivične odgovornosti roditelja koji je plasirao te informacije u javnosti. Ujedno, trebalo bi i samo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja da reaguje, jer ima saznanja da je otkriven identitet. U tim situacijama se određuje takozvani kolizijski centar. Pošto je jagodinski Centar za socijalni rad u sukobu interesa, jer je majka i direktorka, nadležno Ministarstvo za socijalna pitanja treba da odredi koji bi centar za socijalni rad trebalo da postupa“, objašnjava naša sagovornica koja je želela da ostane anonimna (ime poznato redakciji).

Ona je precizirala i da se sve završava tako što Krivični sud obaveštava osnovni sud da li ima elemnata za postupanje iz njihove nadležnosti i osnova za pokretanje postupka kojim bi se ispitala sposobnost za dalje vršenje roditeljskih prava.

Nova.rs je pokušala da povodom ovog slučaja dobije komentar i od nadležne ministarke za socijalona pitanja Darije Kisić Tepavčević, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Izvor: Nova.rs