Cena poverenja javnosti



Tražili smo hrabrog tužioca i dobili ga

Cena poverenja javnosti

Tužilac Predrag Milovanović uspeo je da dokaže krivicu u osetljivom predmetu paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, a onda je onemogućen da vodi ovaj proces do pravosnažnosti. Da li je kažnjen zbog poverenja javnosti, koje je stekao

Prvostepena presuda za napad na novinara Milana Jovanovića bila je kratkotrajna nada za sve profesionalne novinare u Srbiji da institucije konačno rade svoj posao. Nada je brzo razvejana, kada je smenjen nadležni zamenik tužioca Predrag Milovanović, koji je uspešno vodio predmet. Glavna tužiteljka Srbije Zagorka Dolovac, o kojoj se već dugo govori da nije stvarna ličnost, jer se ne meša u svoj posao, ovog puta je istupila sklonivši kolegu sa slučaja koji je uspešno vodio. Taj postupak nije samo na štetu novinara već i poziva koji je izabrala - tužilačkog, jer je tužilac Milovanović zadobio ono što ona godinama nema - poverenje javnosti. Iako sklanjanje tužioca Milovanovića ima formalno pravno obrazloženje, ne deluje ni najmanje pravedno, jer napušta slučaj, kako i sam kaže, protiv svoje volje i kada je završeno „samo prvo poluvreme“.

„Na predlog predsedavajuće Državnog veća tužilaca (DVT) i ujedno republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, odlukom većine članova tog veća oslobođen sam vršenja funkcije zamenika javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, koje je kao institucija vodilo slučaj protiv okrivljenog Dragoljuba Simonovića i drugih. Ne želim da svojatam ovaj predmet kao lični uspeh, nego da ukažem da je ishodovanje prvostepene osuđujuće presude u ovom izuzetno složenom i obimnom predmetu, pre svega uspeh institucije tužilaštva, spram čijeg rada, nažalost, prema sprovedenim anketama javnog mnjenja, kod građana postoji veliko nepoverenje. Ipak, u ovom predmetu pokazalo se da tužilaštvo, u saradnji sa policijom, jednim profesionalnim pristupom, istinskom voljom i proaktivnošću tužioca, može doći do rezultata“, kaže tužilac Milovanović za NIN.

On ističe da se isključivo rukovodio razlozima profesionalne prirode kada je na sednici DVT-a napomenuo da postoji predmet u kome je do sada postupao, za koji postoji zainteresovanost javnosti, te je izrazio nedvosmislenu želju da nastavi rad u tom predmetu do pravosnažnosti. „Čak sam se kao tužilac stavio na raspolaganje državi, koja je najavila oštru borbu protiv svih oblika kriminala, da radim i na drugim predmetima. Tada mi se lično obratila predsedavajuća Dolovac i navela da će moj predlog razmotriti, te da će biti doneta odluka koja će biti najbolja za javnotužilačku organizaciju. Na kraju, iako je postojalo zakonsko utemeljenje za drugačiju odluku, da pored obaveza u Veću, koje sam takođe prihvatio, nastavim rad u krivičnom predmetu koji sam vodio ispred Drugog osnovnog tužilaštva, doneta je odluka da budem oslobođen vršenja funkcije zamenika javnog tužioca“, kaže tužilac Milovanović.

Piše: Vuk Z. Cvijić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 6.5.2021.