SVETISLAV BASARA - Kosmodisk editing



Piše: Svetislav Basara

Srbija je zemlja doživotnosti (svih boja). Nije to nepoznato. Dakle, ukoliko neko zasedne - ili ga neko „odozgo“ zasedne - na neki položaj, pogotovo ako je položaj lagodan, još pogotovije ako donosi lepe prihode, onda taj neko teži da tu ostane zauvek. Mnogima to i uspe. Nekima ne.

Evo i jednog piktoresknog primera iz novije istorije. Sredinom osamdesetih bio se pročuo (pa je ubrzo „zataškan“) slučaj N. N., generala JNA na službi u Generalštabu, koji je, nakon što je po sili zakona penzionisan, nastavio da dolazi na posao i koga su na kraju morali prinudno iseliti iz kancelarije.

Imajući to na umu, kad god čujem da je neko „dao ostavku ili otkaz“, osnovano posumnjam da mu je u stvari neko drugi dao otkaz ili ostavku, obično onaj „odozgo“ koji ga je i instalirao na položaj. Međutim, kad sam čuo da je ostavku i otkaz na položaj dao Jugoslav Ćosić, zacelo najsvestraniji i najprofesionalniji novinar u Srbiji, bio sam siguran da je to bio lični čin.

Nije da sam to očekivao, ali me vest o Ćosićevoj ostavci nije ni iznenadila, jer se uređivačka strategija televizora N1 u poslednje dve godine drastično udaljila od početnih visokih profesionalnih standarda, mada se televizor N1 i dalje na sva usta puva „visokim profesionalizmom i pravovremenošću i objektivnošću informisanja“. U toj stvari televizor N1 liči na Krleta22 - polovično je u pravu. Produkcija je, fakat, besprekorna. Novinarska ekipa je neporecivo kompetentna. Nećete na N jedinici čuti „protojevrej stavrofor“ i sl.

Činjenica je takođe da N1 nikada neće plasirati lažnu ili neproverenu vest. Ono što je meni počelo da smeta do potpunog prestanka gledanja N jedinicinih programa - a što je verovatno zasmetalo i Jugoslavu - jeste takozvani editing. tj. (ne)veština montaže tačnih informacija sračunata na postizanje političkog efekta i - ako se posreći - posledica.

Da ne bude zabune, oblikovanje paketa informacija s ciljem da se postigne politički efekat ne samo da je legitimno nego televizori upravo za to i služe - ono što je meni (verovatno i Ćosiću) smetalo jeste „upeglanost“ editinga jedne kilave i neorganizovane seljačke politike i njeno lažno predstavljanje kao alternative jednoj vrlo snažnoj i organizovanoj seljačkoj politici.

Evo šta pisac hoće da kaže. Poslednji put kad sam gledao dnevnik N1 - poodavno to beše - video sam u tzv. crnoj hronici (tačnu) informaciju da se u ataru varoši beogradske dogodilo neko ubistvo (velika novost u PM), da bi odmah potom spiker/ka pročitao/la - a slika propratila - (tačnu) vest da je ministar policajni Vulin u vreme ubistva otvarao neki pešački prelaz, recimo, ne sećam se tačno šta je otvarao (ili zatvarao).

Politička poruka ove TV dubare je sledeća: sve dok je Vulin na vlasti, ubistva će se događati, a on neće davati ni pet sitnih para na to i zato, kad kucne čas izbora, glasajte za sive eminencije TV N1 pa ćete živeti dugo i srećno. Zvuči kao kosmodisk. Ali ne deluje.