ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Student generacije presudio generacijama



Zoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Ponadaše se mnogi građani diljem Srbijice da će najzad moći da ostvare neka prava koja do sada nisu mogli. Ponadaše se, ako žive u istopolnoj zajednici, da će moći, na primer, zakonski da reše pitanja kao što su nasleđivanje imovine partnera i slična, ali ne lezi vraže, neće to ići baš tako lako.

Oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u javnosti poznatiji kao najbolji student prava u istoriji Pravnog fakulteta - bar tako on tvrdi - i saopštio da on taj zakon ne može da potpiše, čak i ako ga usvoji Skupština Srbije.

Razlog - nije u skladu sa Ustavom Srbije. Ne Vučić, nego zakon. Dobro, ni Vučić često nije u skladu sa Ustavom, ali nije to sad tema. Ustav Srbije, reče Vučić, definiše brak kao zajednicu muškarca i žene i zato bi, kako je objasnio, zakon o istopolnim zajednicama bio protivan najvišem pravnom aktu ove zemlje. Кako su to istopolne zajednice, koje nemaju status braka, protivne Ustavu, najbolji student prava nije elaborirao. Možda je i bolje što nije, to bi se verovatno završilo kao kada je onomad svojoj majci na Hepiju objašnjavao koliko je bio težak kada ga je rodila.

Ali hajde da se za trenutak pravimo da je tačno nešto što nije tačno i da su istopolne zajednice zaista protivne Ustavu, iako nisu. U tom slučaju nameće se pitanje kako to da se mesecima radilo na zakonu koji je u koliziji sa Ustavom? Zašto, pobogu? Jeste da imamo dosta para, jeste da imamo najveći rast, odnosno najmanji pad BDP-a, ali zar se mora i tako rasipati novac da se neki pripravnici vežbaju pišući loše zakone? Pa zar nije bolje te pare uložiti u još neki tabloidni tekst o Šolaku, još neku gerilsku akciju protiv Marinike Tepić, ili još neku skupštinsku tiradu o Đilasu?

I pitanje nad svim pitanjima, čemu takva „moša“ Gordani Čomić? Pa zar nije dovedena, između ostalog, baš zato da bi gurala i progurala upravo ovaj zakon, jer se od nje to nekako očekuje, a od nekih drugih baš i ne? Drugim rečima, ona nema šta mnogo da brine za rejting, tamo gde nema rejtinga, nema ni brige za rejting, ali neki drugi bi morali dobro da razmisle pre nego što se upuste u ovakvu avanturu. A kad smo kod rejtinga, možda upravo tu i leži ključ neočekivane Vučićeve reakcije. Možda su svakodnevna istraživanja pokazala da biračkom telu bilo šta što uključuje odrednicu „istopolno“ baš i nije drago i da više vole besplatne pare, pa makar to bilo i 30 evra?

Na pitanje kakav je njegov lični odnos prema ovom pitanju, Vučić je rekao da je to pokazao izborom Ane Brnabić za premijerku, ali da mu zakon o istopolnim zajednicama baš i nije drag. Biće zanimljivo videti kako će predsednik premijerki da objasni zašto ona ne može da reguliše neka pravna pitanja koja proizlaze iz života sa partnerkom. Ako bude smela da ga pita tako nešto, naravno. I ako se sa takvim problemima ona susreće uopšte, jer ko zna, možda se sve to drugačije odvija kad si na poziciji. Možda ti i ne treba zakon. Možda se treba samo popeti dovoljno visoko, toliko da postaneš iznadustavna kategorija i onda nema apsolutno nikakvih problema.