Šta se desilo s aferom „Palma“ i zašto niko nikog više ne saslušava



Piše: Jovana Aleksić, za portal Nova.rs

Četiri meseca nije bilo dovoljno da se ispitaju optužbe i utvrdi ima li opravdane sumnje da prvi čovek Jagodine Dragan Marković organizovano podvodi žene i maloletnice, ali je isti period, očigledno, bio dovoljan da se javnosti skrene pažnja na nešto drugo.

Optužbe na račun Dragana Markovića Palme da je podvodio žene i maloletnice, koje je javno iznela opoziciona političarka Marinika Tepić, ostale su da vise u vazduhu jer slučaj tapka u mestu već više od četiri meseca. Više javno tužilaštvo u Kraljevu do sada je ispitalo 30 svedoka, što je broj koji se po svemu sudeći nije pomerio mesec dana.

Otkako je potpredsednica Stranske slobode i pravde Marinika Tepić iznela stravične optužbe na račun Dragana Markovića Palme, a zatim to potvrdio u video-zapisu bivši radnik jagodinskog hotela u kom su se devojčice i žene navodno podvodile, za koji se sumnja da je u vlasništvu Markovića, slučaj „Palma“ se nije pomerio sa mrtve tačke.

Dragan Marković je, čuvši optužbe, narednog dana otišao u tužilaštvo kako bi dao izjavu, što su mnogi doživeli kao svojevrsni pritisak na tužilaštvo. Došlo je i do premeštanja predmeta iz jagodinsko u kraljevačko tužilaštvo, zbog pristrasnosti i mogućih uticaja, i od tada – ništa. Reč nadležnih nadglasalo je tada Markovićevo urlanje sa nacionalnih frekvencija, rafalne optužbe, uvrede i direktne pretnje svedocima i eventualnim žrtvama koje su se svakodnevno emitovale na televizijskim kanalima.

Tako je jedini pomak koji se dogodio tokom proteklog perioda onaj u Markovićevim televizijskim gostovanjima jer u njima ni sam više ne spominje optužbe, ne pokušava da se pravda, niti bilo koga vređa. Na Palmu smo, izgleda, svi zaboravili.

Ono što nikako ne smemo zaboraviti jesu potencijalne žrtve i tretman koje su imale svih ovih meseci.

„Ako se žrtve plaše od mene, pa neće da idu tužilaštvu i u policiju, hoće preko Skajpa i onlajna, ja ću tada isto da saznam njihova imena i prezimena, i sve te svodoke. Razumete“, kazao je Marković gostujući na jednoj televiziji sa nacionalnoj frekvenciji čime je jasno stavio do znanja svima koji planiraju da pred tužilaštvom ispričaju bilo šta o ovom slučaju, da to ne čine.

Ne treba zaboraviti i nezapamćeni paradoks kada je saradnica predsednik skupštine grada Jagodina Biserka Jakovljević sama izašla u javnost i otkrila identitet svoje ćerke koju prethodno apsolutno niko nije spomenuo, što je Marković nekoliko sati ranije i najavio. Time je htela da zaštiti Markovića ali je izazvala bes javnosti koja je smatrala da je takvo ponašanje majke nedopustivo, na kojoj god poziciji da se nalazi i ma koliko ta pozicija bila ugrožena.

Paradoks tužilaštva

Još jedan na listi paradoksa jeste onaj u kom Više javno tužilaštvo u Kraljevu poziva svedoke i žrtve da svoj iskaz daju u policiji u Jagodini, gradu za koji se zna da je pod Markovićevom potpunom kontrolom. Ne treba zaboraviti da je slučaj upravo iz tih razloga dat na postupanje kraljevačkom tužilaštvu, čija je nepristrasnost sad već više nego upitna. Redakcija lista „Nova“ uputila je pitanja na adresu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.