Pare iz helikopteraPiše: Ivan Mrđen, kolumna za portal Nova.rs

Sećate li se izjave Ljiljane Živković, predsednice udruženja penzionera iz Pudaraca kod Grocke, nakon što su mediji objavili da su penzioneri iz ovog mesta na prevaru dovedeni u Busije da aplaudiraju predsedniku svega ovoga na obeležavanju godišnjice „Oluje“: „Ti koji su otišli iz Busija, neće se više uhvatiti za bravu od autobusa. Lepo im je dok jedu i piju na Vučićev račun, a neće da idu u Busije.“

A obećan im je, da se podsetimo, besplatan izlet u banju Vrdnik! Pošto autobusi koji uveliko špartaju Srbijom ne idu na vodu, a u sendviče za put treba staviti i nešto salame, nameće se pitanje da li je sve to „na Vučićev račun“ ili i ovi troškovi spadaju pod nešto što se u savremenoj ekonomiji naziva „helicopter money“. Taj pojam je prvi upotrebio ekonomista Milton Fridman još 1969. godine.

Nije reč o stvarnom bacanju novca iz helikoptera, već o tome da vlast transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju, kao jednu od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti, podsticanje inflacije i privrednog rasta. Ali i smanjenje socijalnih tenzija i nezadovoljstva načinom na koji se vode državni poslovi.

U zemlji Srbiji izgleda funkcionišu samo kupovina socijalnog mira (tačnije: glasova) i inflacija! Mnogi su se ovih dana krstili jednom a drugom rukom slikali boce zejtina po supermarketima sa rekordnom cenom od 225 dinara. Ko se još seća, početkom prošle godine taj isti artikal imao je za sto dinara manju cenu. „Puzajuća inflacija se pretvara u galopirajuću“, objanio je ovih dana profesor dr Petar Đukić, gostujući na N1 televiziji.

Kad imamo javne investicije u koje niko nema uvid koliko koštaju, a kolika im je realna cena, kad se za kapitalne investicije koriste direktne pogodbe umesto javnih tendera, kad se pod izgovorom korone podiže i deficit budžeta i javni dug, kad se dele subvencije stranim investitorima koji pobegnu čim taj novac potroše, a radnike ostave na ulici, koga uopšte čudi raspolaganje budžetom po slobodnoj volji predsednika svega ovoga, mimo njegovih ustavnih ovlašćenja.

Onda nije čudo što se baš pred izbore deli „helikopter mani”. I tek će, živi bili, pa kovideli!