MILAN ĆULIBRK - Prava sabotažaPiše: Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Zorana Mihajlović baš nema sreće. Gde god je ona, tu je i BIA. Dok je bila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tri puta se za samo pet meseci rušio potporni zid u Grdeličkoj klisuri, na Кoridoru 10, pa je na kraju angažovana BIA da ispita ko to noću ruši ono što se danju sagradi, kao Skadar na Bojani. I? Seća li se iko kako je okončana istraga, pokrenuta još u avgustu 2018? Ili je zapravo nije ni bilo, već je samo pominjanje tajne policije trebalo da smiri uznemirenu javnost, koja je i bez BIA znala da se zidovi ruše zato što nisu dobro sazidani.

Sada je Zorana Mihajlović ministarka rudarstva i energetike, a premijerka Ana Brnabić smatra da bi opet trebalo angažovati BIA, jer ne veruje da je Termoelektrana „Nikola Tesla“ stala samo zbog neznanja i nebrige, već zbog – sabotaže! „Meni se čini da je malo prevelika slučajnost da u jednom trenutku ispadne svih šest blokova… Ima osnova da sve bezbednosne službe na tome rade. Nisam pobornik teorija zavera, ali da ima nekih neverovatnih stvari, ima“, kazala je premijerka na Pinku.

Nisam ni ja pristalica teorije zavere, ali se sve češće pitam da li je „malo prevelika slučajnost“ što je Ana Brnabić premijerka, Aleksandar Vulin ministar policije, Nebojša Stefanović ministar odbrane, Tomislav Momirović ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Darija Кisić Tepavčević ministarka za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Radomir Ratko Dmitrović ministar za brigu o porodici, Novica Tončev ministar bez portfelja… Što je Novak Nedić i dalje generalni sekretar Vlade, a Bratislav Gašić direktor BIA. Nije li, možda, i to nečija sabotaža?

Predsednik Vučić ne deli mišljenje Ane Brnabić. A ima indicija da ga je neko namerno sabotirao. „Dobili smo neverovatnu cenu, uštedeli smo 300 miliona evra, jedan nacionalni stadion“! Tako je, pre manje od mesec dana, vidno raspoložen izjavio posle sastanka sa Vladimirom Putinom, sa kojim je ugovorio da do proleća Srbija kao i do sada 1.000 kubnih metara ruskog gasa plaća 270 dolara. Ali, avaj, već sredinom decembra, pre nego što je i zvanično počela zima, pred našim očima kao gas „isparila“ su dva stadiona, a do proleća bi trošak za uvoz gasa i struje mogao da naraste toliko da će „progutati“ čak sedam Vučićevih stadiona.

Gostujući na Pinku, predsednik nam je na tabli nacrtao da trenutno trošimo 10 do 12 miliona kubnih metara gasa. Samo šest miliona kubika plaćamo po 270 dolara, a ostatak po trenutnim cenama, koje su tog dana bile 1.700 dolara. Ispada da dodatnih pet miliona kubika gasa košta sedam miliona evra dnevno ili 210 miliona evra mesečno. Dragoslav Ljubičić, radnik TENT-a u Utisku nedelje je naveo da se poslednjih dana u Srbiji svakog sata potroši 5.500 megavata, od čega 2.000 megavata mora da se uveze. Dnevno se, dakle, uveze 48.000 megavata, a u utorak, 22. decembra „bazna“ cena jednog megavata bila je 397 evra. Ispada da za toliki uvoz, pa i po nešto nižoj ceni od 350 evra, Srbija svakog dana troši 16,8 miliona evra. Mesečno - više od pola milijarde evra. Po toj računici, samo u decembru Srbija će za gas i struju platiti 710 miliona evra. I umesto da „uštedimo“ jedan, ostadosmo bez dva nacionalna stadiona, a do proleća ko zna koliko će ih još nestati. Iskreno, nije mi žao stadiona. Žao mi je građana koji će na kraju sve to morati da plate. A platiće i kada mnoga preduzeća u cene svojih proizvoda ugrade dodatne troškove izazvane poskupljenjem gasa i električne energije. E, to bi, naročito pred izbore, bilo ravno diverziji. I ko će onda moći da zameri Vladi Srbije, ako umesto tržišne inspekcije angažuje BIA da ispita jesu li ta poskupljenja baš bila opravdana i jesu li mogla, ipak, da sačekaju do 4. aprila. Кao što se do tada ni cene gasa i struje za domaćinstva neće menjati.

U direktnom TV prenosu svi su mogli da vide, a za one koji to nisu primetili, Vučić je na Pinku rekao da je na sastanku sa ministrima i direktorima javnih preduzeća bio „ljut, a oni kao pokisli“. Verovatno će građani, kad shvate šta ih je snašlo, biti i ljuti i „pokisli“. Eto novog posla za BIA. Jer, ko će bolje od Bratislava Gašića utvrditi da li je to još jedna sabotaža usmerena protiv rukovodstva koje je građanima omogućilo „zlatno doba“, a njima nikad sve potaman. Ih, kad bi još zvanična statistika mogla da izračuna koliko pojačani angažman BIA utiče na rast BDP-a, gde bi nam bio kraj.