MajmunisanjeNadežda Milenković, tekst za Peščanik.net, 25.4.2022.

Vlast, barem ono što od nje trenutno imamo, nas tretira kao majmune. Ne te majmune, mada – i kao te majmune. Mislim prevashodno na ona tri poslovična majmuna koji ne vide zlo, ne slušaju i ne izgovaraju zlo. Jer su, barem u našem slučaju, tako dresirani.

A dresura je malo drugačija, takođe barem u našem slučaju. Banane se daju i pre poslušno izvedene radnje, nekome samo u vidu obećanja (produžiću ti ugovor, legalizovaću ti, odložićemo suđenje…), nekome konkretno (jestivi paketi, bela tehnika) a nekome tek posle izvršenog glasanja (evo ti pare i ćao).

Ali, da bi tako veliko glasačko telo (da, veliko je i ima malu glavu, liči na dinosaurusa) nastavilo da vlastima gleda kroz prste, da žmuri na svaku nepravdu (učinjenu drugome) i da ostane nemo kad svojim očima vidi bahatanje vlasti, neophodno mu je obezbediti i da ne čuje „zlo“. Zlo koje, takođe samo u našem slučaju, izgovaraju ljudi, ne nužno političari, koji nemaju hvalospeve za vlast.

Čuveno pitanje da li je starija kokoška ili jaje, primenjeno na medije sa nacionalnom frekvencijom glasi: da li je „narod“ prvo voleo te sadržaje pa se oni zato prikazuju ili su prvo bili zasuti tim sadržajima pa su navikli da ih gledaju? Da se razumemo – i debelo crevo ima sadržaj ali ga ne emitujemo pred svima nego u intimi četiri zida. Isto tako bi i „sadržaj“ većine televizija sa nacionalnom frekvencijom trebalo da se emituje samo po kablovskim kanalima. Kao što bi sadržaj barem dva kablovska kanala trebalo da bude na nacionalnim frekvencijama.

Hoće li vlast to dozvoliti? Ona koja televizijama N1 i Nova zabranjuje da se emituju preko državnog kablovskog operatera? Ista ona koja, kao Reneova tašta iz „Alo, alo“, mora da tečno pljune svaki put kad im pomene ime? Ta vlast, koja je svoje hvalospevce uhlebila na svim svojim medijima, da sada, kad su joj glasači već vrludali na izborima, dozvoli da se u celoj Srbiji vidi i čuje neko drugo mišljenje?

Pa, ako je i zbog spoljašnjeg pritiska, mnogo je. Tim pre što je eksperiment sa gledaocima Foks njuza (američki Pink i Hepi) pokazao da Trampovi obožavaoci itekako menjaju mišljenje kad, doduše za 15 dolara po danu, gledaju neke drugačije vesti.

Ne, to ova vlast ne sme sebi a naročito ne sme nama da dozvoli. Jer – šta će biti ako prvi majmun progleda, drugi otpuši uši, treći progovori, a stoti majmun usvoji neku novu naviku i time stvori kritičnu masu za većinske promene?