Nesreća u rudniku „Soko“, metan uzrok smrti osam rudara



U rudniku "Soko" kod Sokobanje dogodila se  nesreća u kojoj je poginulo osam rudara. Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, uzrok smrti radnika je trovanje metanom. U nesreći je poginulo šest rudara iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Sokobanje. Direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić kaže da je u toj bolnici pregledan 21 povređeni. U Kliničkom centru Niš zbrinuta su dvojica sa povredama grudnog koša. Nesreća se desila u 4.10 sati.

"Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije", rekla je ministarka Zorana Mihajlović koja je posetila rudnik i izrazila saučešće porodicama rudara.

Radnik rudnika „Soko“ o uslovima rada: Katastrofalni, „nula“

Zoran Nikolić, nadzornik na spoljnom pogonu u rudniku "Soko" gde je oko 5 sati ujutru došlo do eksplozije metana u kojoj je poginulo osam rudara, kaže da je reč o jami sa visokim rizikom rada, ocenivši da su unutra uslovi rada "katastrofalni".

„Ja sam već godinu i po dana napolju, možda i dve, ali uslovi u jami su katastrofalni, znači nula, nula, nula…“, kaže on.

Rudari u Sokobanji se uzalud 10 dana bunili, znali da su u opasnosti

Povodom velike tragedije koja se desila u rudniku "Soko", u kojoj je osam osoba izgubilo život, zet jednog od preminulih rudara je za Nova.rs rekao: "Savesno su išli 10 dana u rudnik, znali su da su u opasnosti".

„Bunili su se da ne rade, da ne idu, da se to zaustavi ali… Na kraju se obistinilo. Već danima rade na tom mestu, bili su svesni da su u opasnosti jer su kopali ispod jezera. Nama ništa nisu rekli, kad pozovete rudnik oni nemaju nikakve informacije, javlja nam se sekretarica. Mi nemamo saznanja šta se tačno desilo“, rekao je zet rudara Branka Čokorila, javlja Nova.rs.

Izvor: N1 Beograd, RTS, Novosti, FoNet, Beta, Nova.rs