Opozicija u Beogradu osvojila više od 50 odsto glasovaGrađani Beograda su u potpuno neregularnim izbornim uslovima pokazali da su za promenu vlasti u Beogradu. Zapisnici sa vipše od 90 odsto biračkih mesta jasno pokazuju da su opozicione stranke u Beogradu dobile preko 50 odsto glasova, piše u saopštenju koalicije Ujedinjena Srbija nakon današnjeg sastanka.

„Na skoro svim biračkim mestima vođeni su paralelni birački spiskovi, a kada je na jednom biračkom mestu predsednik Pokreta slobodnih gradana to uočio, prebijen je od strane huligana. Tokom dana vršena je kupovina glasova, što je dokazano i snimcima koji su objavljeni, kao i glasanje velikog broja fiktivno upisanih birača. Glasanja nekih od njih su i dokumentovana“, navodi Ujedinjena Srbija.

Kako dodaju, u poslepodnevnim satima su članovi biračkih odbora koji su određeni od strane režima, namerno usporavali proces glasanja, kako bi što više građana odustalo od namere da glasaju.

"I pored toga, ogroman broj Beograđana je strpljivo stajao u redovima, tako da je na preko 27 odsto biračkih mesta u 20 sati zabeležen veliki broj ljudi koji su čekali da glasaju, što je podatak koji je saopštila i nevladina organizacija Crta. Na čak 12 odsto im to nije bilo omogućeno. Da stvar bude gora, dok je glasanje još uvek trajalo Republička izborna komisija je izašla sa prvim rezultatima predsedničkih izbora po kojima je Aleksandar Vučić dobio 72 odsto glasova", piše u saopštenju Ujedinjene Srbije, a zatim se zaključuje:

"Sve ove činjenice direktno su ugrozile već ugrožen legitimitet i legalitet biračkog procesa u Beogradu i dovele do toga da vladajuće stranke ostvare bolji rezultat od stvarnog, što im je omogućilo da dođu do minimalne odborničke većine. Odlučni da branimo svaki glas u Beogradu i celoj Srbiji iskoristićemo sva pravna i politička sredstva da zaštitimo volju naroda iskazanu u ovim neregularnim uslovima".

Izvor: Nova.rs