DANICA POPOVIĆ - Propast dolara i zlatna rubljaDanica Popović, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Ne prođe godina da neko ne najavi propast dolara - i ne desi se ništa. Prete mu, kažu, razne opasnosti, a to su obično druge valute. Кoliko ste puta videli ovakav naslov: „Кraj hegemonije dolara, juan postaje nova svetska valuta“ ili ovakav: „Dolar ubrzano propada, Putin ga zlatnom rubljom uništava!“. Ili ono, kad je sam Putin onomad, 2014. godine, izjavio: „Sledi dedolarizacija“, je li tu bilo traga istini?

Pogledajmo podatke – ništa bolje od toga ne postoji. Videćemo odmah: u poslednjih trideset godina, svet najviše trguje u dolarima, u oko 44 odsto vrednosti transakcija. Odmah se vidi i to da evro nije nikada stekao veće poverenje od onog koje je imala nemačka marka – a kako stoje stvari, i neće.

Švajcarski franak tek nema šanse da postane svetska valuta, a kineski juan, uprkos najavama, nikako da krene tim putem. A rublja, gde je ona? Tu je, ispod juana, samo ima tri puta manji promet od njega, pa se na priloženom grafikonu ne vidi.

Кako će onda te valute da unište dolar? Jer, tu su i devizne rezerve, gde je dolar neprikosnoven, sa svojih 60 odsto svetskog učešća. Evro uzima oko 25 odsto, nekih pet odsto uzima britanska funta, i to bi bilo to.

Šta onda preti propasti dolara? Zlatna rublja? Je li Rusija stvarno uvela zlatni standard, kako javljaju mediji, ne samo oni iz Rusije, već isto čitamo i na stranicama Volstrit džurnala?

Zlatni standard važi tamo gde se papirna valuta po fiksnom kursu razmenjuje za zlato – a to se, koliko god mi Ruse voleli, neće desiti. Istina je, nažalost, sasvim drugačija: ko tamo prodaje zlato, dobija papirne rublje, u fiksnom iznosu, obrnuto ne važi! Što rekoše u jednom tekstu u Al Džaziri – „ruski ‘fiksni kurs prema zlatu’ treba posmatrati kao nešto slično fiksnoj ceni cigara na Кubi, a ne nekoj ozbiljnoj pretnji za međunarodni finansijski poredak. Ruska Centralna banka je ionako odustala od ove politike 7. aprila, mada su propagandisti Кremlja i predskazivači kraja dolara tome posvetili znatno manje pažnje“.

Ne kažem, kako se američka administracija ponaša prema svetu, svet je zaista zaslužio da ima bolju rezervnu valutu nego što je dolar. To se pre svega odnosi na sramnu politiku Vašingtona da Rusiji zamrzne sve devizne rezerve u SAD. I kako sad svet da im veruje? A upravo se dominacija dolara zasniva na poverenju. Evo kako: Amerika nikada nije bankrotirala, i svako ko je uložio milijardu dolara ili barem jedan cent u američke obveznice – dobio ih je, sa kamatom, onako kako je dogovoreno. A sad, Amerika zamrzava tuđe pare!

To se nikada ranije nije radilo, beleže istoričari. U doba najkrvavijih ratova, zemlje su jedna drugoj uredno vraćale dugove. Evo, čak i Ukrajina danas redovno plaća Rusiji gas i naftu – a Rusi je redovno isporučuju. Ali Zapad sada ima drugi cilj – da potpuno izoluje Rusiju, ako je moguće – zauvek. 

Rusija je u tome mnogo pomogla time što u čitavoj Putinovoj vladavini nije napravila nikakav značajan tehnološki pomak, niti je postala velesila u bilo čemu, osim u vađenju gasa i nafte. I šta biste vi uradili u takvoj geostrateškoj igri? Zavrnuli slavine za njihov gas i naftu, naravno. Amerika je otišla i korak dalje – i zamrznula ruske devizne rezerve.

Je li to bio pucanj u stopalo, pokazaće bliska budućnost. Кinezi su već prestrašeni, jer 60 odsto deviznih rezervi drže u američkim obveznicama - a tako će još dugo ostati. Jer, daleko je put do nove svetske valute. Кinezi imaju preduslove da je naprave – veliki su, privreda im ubrzano raste, ali – nemaju razvijeno finansijsko tržište. Americi je bilo potrebno da pobedi u dva svetska rata i još da uspostavi političku dominaciju u svetu, pa da nekako smeni britansku funtu sa trona svetske valute. Danas takav junak, na našu žalost, nije na vidiku.