Konstrakta: Megan Markl predstavlja sve koje mediji koriste da bi stvorili besmislen i prazan sadržaj



O nastupu, scenografiji, pojedinim stihovima, mentalnom zdravlju i Megan Markl, srpska predstavnica na „Pesmi Evrovizije“ razgovarala je sa novinarima posle svoje druge probe u Torinu.

Na pitanje koju poruku treba da pošalje njeno lice koje je često okarakterisano kao vrlo ekspresivno i „bez emocija“, te da ipak puno govori, Konstrakta ističe da je to „samo njeno lice“.

„Da pričam o pesmi? Niko me nije pitao da napravim ovakvu eskpresiju lica, jednostavno sam to ja, nisam birala to. Ipak, vidim da ostavlja jak utisak, posebno ako je kamera blizu. Što se tiče pesme, ona je o zdravlju. o odnosu i stavu prema zdravlju, kako nas kao pojedinaca, tako i kao celokupnog društva. Živimo u atmosferi gde je zdravlje postavljeno kao najviša vrednost, a istovremeno smo primorani da budemo zdravi. To je na neki način atmosfera u kojoj živimo, a iza svega toga nalazi se ogroman potrošači pritisak – hvatamo sebe kako mnogo trošimo da bismo bili zdravi. Zdrava kosa, zdrava koža, zdrava jetra, zdravo ovo, zdravo ono.. Čak i za zdrav um za koji moramo da potrošimo kako bi bio zdrav“, rekla je Konstrakta.

Na pitanje kako je doživela pandemiju, Đurić navodi da joj je ista na neki način prijala, te da nas je priroda „naterala da se zaustavimo“.

„Na neki bizaran način, pandemija je za mene bila prijatna, govoreći iz ugla da sam imala vremena za sebe. Imala sam mnogo vremena da samo šetam, bez buke – samo ja i moje misli. Bilo je to prijatno iskustvo pravljenja pauze od prethodnog života, od žurbe i gomile informacija. Mislim da je to bila dobra strana pandemije za ceo svet. Priroda nas je naterala da se zaustavimo“, rekla je ona.

Od pobede Konstrakte na izboru za pesmu koja će Srbiju ove godine predstavljati na „Evroviziji“, među stihovima koji su izazvali najveću pažnju bio je i uvod u kom se pominje Megan Markl.

„To je stih iz, zapravo, postojećeg članka. Taj naslov je ‘klikbejt’, naravno, kao što su i mnogi. Imao je neki sakralni prizvuk kao da ćete, kada ga pročitate, otkriti veliku tajnu. Zapravo, ne saznate i ne pročitate ništa. Megan Markl nije bitna tu, iako ima vrlo lepu kosu, složićemo se. To nije poenta. Ona samo predstavlja sve one na koje je naša pažnja usmerena i koje mediji koriste da bi stvorili sadržaj koji je često besmislen i prazan. Taj stih i naziv članka je tu kako bi predstavio sav sadržaj u medijima koji doprinosi opštoj dezorijentisanosti „, rekla je Konstrakta.

Kako je istakla, prvobitno je bilo planirano da se cela pesma bude prevedena u okviru video snimka koji je deo scenografije. Ipak, budući da to nije bilo moguće, izabrali su „značajne momemte“ za koje se nada da će ljudima, koji ne razumeju srpski jezik, pomoći. Na pitanje zašto kostim bele boje, te da li to treba da predstavlja čistotu, Konstrakta je istakla i još nekoliko potencijalnih tumačenja.

„Svakako čistota, možda je zdravlje. Dosta medicinskog osoblja je u belom. Imamo i kontrapunkt sa horom koji se nalazi iz mene i koji je skroz u crnom. Na kraju, svi smo isti“, pojasnila je ona.

Planovi o turneji izvan Balkana do skoro nisu ni postojali, međutim, kako ističe, sa odlaskom na „Evroviziju“ iste počinje da uzima u obzir.

„Nisam razmišljala o tome, nikad. Pevam na srpskom, uvek sam računala na tržište koje govori mojim jezikom. Sada, sa ‘Evrovizijom’ i svima koji prepoznaju ovom što radimo, možda je i moguće. Počeću da mislim o tome. Ne mogu da zamislim gde će me to odvesti, ali neka budemo vođeni životom“, rekla je ona.

Na pitanje koje bi pesme izdvojila, Konstrakta navodi, pored predstavnika iz zemalja regiona, još i Portugal, Norvešku, Jermeniju, Litvaniju, Francusku, Španiju i Italiju.

Izvor: Danas